En smakebit på søndag – Jag fann dig

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Jag läser just nu bland annat Jag fann dig av Lisa Jewell.

Handling:
I East Yorkshire hittar den ensamstående mamman Alice en man på stranden utanför sitt hus. Han minns inte sitt namn och har ingen aning om hur han kommit dit. Utan att tänka sig för ordentligt bjuder hon in honom i sitt hem.

I Surrey inser tjugoettåriga Lily att hennes man har försvunnit. De har endast varit gifta i tre veckor och när han en dag inte kommer hem från jobbet är hon ensam i ett främmande land där hon inte känner någon. Och när hon inte tror att det kan bli värre meddelar polisen att hennes man aldrig ens har existerat.

”Vi borde nog kontakta polisen, eller vad tror du?”
Han reagerar instinktivt med hela kroppen. Musklerna spänns, nävarna knyts, han andas fortare och pulsen ökar. Det är den starkaste känslostorm han har upplevt sedan han hamnade på stranden för två kvällar sedan.
”Nej”, säger han så mjukt han kan, men han kan höra spår av något i rösten. Vad är det? Ilska? Panik? Han får en förnimmelse av att trycka upp någon hårt mot en vägg. Varma andetag mot kinden. ”Nej”, säger han igen, ännu mjukare. ”Jag tror inte jag är redo för det. Jag tror… Skulle jag bara kunna få stanna här en natt till och se om jag får tillbaka minnet först? Jag kanske kan gå dit i morgon. Om…”
Alice nickar, men han märker att hon inte är övertygad. ”Visst”, säger hon efter en kort paus. ”En natt till går bra. Men sedan, om du fortfarande inte har någon aning om vem fan du är… Jag brukar ju hyra ut stugan i vanliga fall. Som extrainkomst, så…”
”Jag fattar. Bara en natt till.”
Hon ler osäkert. ”Bra. Och jobba på. Med minnena, alltså.” Hon reser sig upp och tar fram ett paket med ägg så färska att det sitter fjädrar kvar på kartongen. ”Kokt eller stekt?” frågar hon.
”Bestäm du”, säger han. ”Jag har ingen aning.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s