Is av Jakob Mjöbring

När Katja Lyss rings ut en iskall söndag i december för att undersöka ett upphittat finger i ett sommarstugeområde utanför Umeå tar en svindlande historia sin början. Fyndet blir startskottet för spektakulära attacker och en medveten smutskastning mot hela poliskåren. Nya avhuggna fingrar lämnas som ledtrådar, men Katja och hennes kollegor är hela tiden steget efter. 

Samtidigt förbereder sig Umeå för avslutningen på det omdiskuterade Kulturhuvudstadsåret, men vad är egentligen motivet och hänger allt ihop? Är Katja personligen en pjäs i ett gigantiskt spel eller råkar hon bara vara en livsfarligt ambitiös polis på helt fel plats?

Nu har jag läst de tre första böckerna i den här serien på ganska kort tid. Om det är bra eller dåligt vet jag ej men det har kanske blivit lite, lite mycket Katja Lyss. I den här boken är hon dock lite mer nedtonad och agerar mer som man förväntar sig av en polis. Överlag gillar jag ju Katja och tycker att hon är en tuff och cool karaktär men hon balanserar ofta på gränsen till verkligheten.

Handlingen i Is ska utspela sig före de andra böcker, vilket gör mig lite förvirrad. Vi får läsa mer om Vincent och Katjas relation och livet hon hade innan hon bestämde sig för att bli polis. Jag får också svar på en del frågor som uppkommit när jag läst de andra böcker, vilket är bra. Det blir liksom lite som att knyta ihop säcken och det kanske var det som var meningen?

Kort sagt skulle jag vilja säga att det är en bra bok, precis som de andra i serien. Mjöbrings starkaste kort är miljöbeskrivningarna enligt mig och trots att jag precis läst om råa, kalla mord, våldtäkter och grovt våld mot poliser vill jag bara åka dit och se mig omkring. Jag hoppas det kommer fler böcker i serien för de kommer jag i så fall att läsa!

Tack till författaren för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 3/5

Författare: Jakob Mjöbring
Serie: Katja Lyss #3
Utgivningsår: 2017
Förlag: Mjöbrings Skriv & Prat
Utläst: 8 mars 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s