Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.

Den här boken har jag ju läst, fått berättad för mig och lyssnat på i massor under hela barndomen. Detta är dock första gången jag läser boken som vuxen och även om jag kanske har lite andra kriterier nu håller den fortfarande. Det är en klassiker – helt klart.

Ronja är en karaktär som absolut har fastnat hos många och som fortfarande påverkar. Hon säger vad hon tycker, hon är modig och stark. Lite som Pippi men på ett annat sätt. Ronja har aldrig riktigt varit min favoritkaraktär men jag gillar henne ändå. Den här världen bjuder även på andra karaktärer som gör ett avtryck. Birk exempelvis, som går från fiende till vän. Skalle-Per, Mattis och så självklart vildvittrorna.

Det är absolut en bra bok och har man, mot förmodan, inte läst den så tycker jag absolut att man ska göra det illa kvickt. Den har drag av allt från kärlek till rättvisa till mystik, kriminalitet och vänskap. Tillsammans blir det en bra kombination som passar de flesta.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Astrid Lindgren
Utgivningsår: 2004
Förlag: Rabén & Sjögren
Lyssnat färdigt: 13 juli 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus

En reaktion till “Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s