En smakebit på søndag – Omgiven av dåliga chefer

Denna veckan är det den norska bokbloggaren Mari som är värd för ”En smakebit på søndag”, en liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Jag läser just nu bland annat Omgiven av dåliga chefer av Thomas Erikson.

Handling:
Om dina barn inte beter sig som förväntat kan du alltid ändra taktik i din uppfostran. Om du har en bekant som visar sig vara en skitstövel kan du givetvis gå därifrån. Men om däremot din chef uppträder orättvist och ställer orimliga krav är det plötsligt inte lika enkelt att veta vad man ska ta sig till. Vi har alla varit där. Chefen och du tycks inte komma från samma planet. Och även om du inte råkat ut för chefen från helvetet kanske du har fått vissa obehagliga överraskningar i mötet med din chef. Kanske har du tilldelats stort ansvar men inga befogenheter? Kanske har du och din chef olika personlighetsprofiler och fungerar på totalt olika sätt? Och kanske misstänker du ibland att din chef faktiskt är ett hopplöst fall. Lugn. Det finns lösningar.

På ett lättsamt och underhållande sätt visar boken hur människors olika beteenden kan påverkas. Och går också igenom vad som utmärker en exemplarisk ledartyp.

Fördelen med introvert beteende
Introverta chefer slarvar inte gärna igenom saker och ting. De gillar att gå grundligt tillväga, vilket innebär att deras svar på vissa frågor oftast är väl genomtänkta. De har inga problem med att avvakta och att inte ställa sig i vägen för andra. Tvärtom är de i andras ögon ofta ödmjuka och uttrycker sällan sina krav utan att ha ordentligt på fötterna.

Baksidan med introvert beteende
Det är uppenbart att introverta chefer ibland avvaktar för mycket. Inte sällan sitter de tysta i ett möte utan att riktigt få fram sin åsikt. Det gör att framförallt extroverta medarbetare kan tolka att chefen är med på noterna. Detta kan vara ett allvarligt misstag. Tystnad är inte samma sak som samtycke i det här fallet. Det kan lika gärna betyda att chefen ifråga inte är bekväm med att uttrycka sin åsikt. Eller så har hon eller han helt enkelt inte tänkt klart.

8 reaktioner till “En smakebit på søndag – Omgiven av dåliga chefer

  1. De här böckerna är poppis, tack för smakbiten! Tror förresten du missat att länka inlägget hos Mari som har smakbitarna idag…. ;)

  2. Dåliga chefer är på tok för vanligt. Även om jag kanske aldrig har haft en riktigt dålig så har jag nog faktiskt aldrig haft en bra heller.

  3. den här boken har jag hört talas om, men inte läst. tack för smakebiten!

  4. Är inte ett dugg avundsjuk på alla som på sina arbetsplatser stöter på dåliga chefer. Men jag tycker de kan vara både introverta och extroverta eller en kombination.
    Hoppas du får många nya infallsvinklar av boken. Tack för smakbit

  5. Thomas Erikson har om inte annat lyckats bli rik på sina ”färgpersoner”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s