Sjörövarhöst av Mårten Sandén

Stella är uppvuxen på ett barnhem, men en jul rymde hon därifrån tillsammans med sina vänner. Nu bor hon och lillebror Issa med Miriam som har en Antikbutik i Gamla stan. Miriam som adopterade både Stella och Issa när de hade rymt från barnhemmet. Uppe på taken i stan finns också skorstensbarnen som har blivit Stellas allra bästa vänner.

En kväll hör Stella hur mamma Miriam köper en gammal sjömanskista av någon nere i antikbutiken. Fast Miriam inte säger något förstår Stella att det är en kista med ovanligt innehåll. När Stella smygtittar i den hittar hon både en märklig dagbok som tillhört en person vid namn Ensamseglaren och en kompassring som passar så perfekt på hennes finger att den inte går att ta av.
Men vem är Ensamseglaren och varför vill sjörövaren Benbow så hemskt gärna ha tag på hans dagbok och kompassringen på Stellas finger? Frågorna blir bara fler och fler och Stella måste ta hjälp av skorstensbarnen för att hitta svaren!

Det här är en kapitelbok likt de adventsböcker vi har blivit vana att se på sistone. Ett kapitel är ungefär 2-4 sidor och varje kapitel innehåller oftast minst en stor bild som hör till händelserna. Ni kanske minns Stella, Issa, Miriam och antikaffären från Skorstensjul eller Älvsommar? Jag har själv inte läst dessa böcker, även om jag har blivit oerhört nyfiken efter att ha läst den här boken.

Sjörövarhöst är spännande och fantasifull med både roliga händelser och mindre roliga händelser. Jag har läst den för min son som snart blir 5 år och han trodde ett tag att den skulle vara för läskig för honom men det gick bra. Den innehåller vissa delar av mystik och kan ibland bli lite småskrämmande men överlag upplever jag den mest som spännande. Illustrationerna av Lina Bodén är fina och passar väldigt bra ihop med berättelsen.

Jag gillar den här typen av böcker där kapitlen inte är så långa utan man kan läsa 2-3 kapitel på en kväll för att fortsätta en annan kväll. Det är lätt att följa med i handlingen och man förstår snabbt vilka huvudpersonerna i det hela kommer att vara. Charlie hängde med bra och vi kunde diskutera saker som hände under bokens gång på ett bra sätt. Ibland var det lite svåra ord men kort sagt är det en bok jag kan rekommendera.

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Lina Bodén
Utgivningsår: 2019
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 20 november 2019
Finns hos: Adlibris | Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s