Smakebit på søndag: Katharinakoden

En smakebit på søndag drivs växelvis av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje söndag väljer vi ut en smakbit ur boken vi läser och delar med oss av det till er andra. Ett smart sätt att få veta vad andra läser och få boktips. Just nu läser jag bland annat ”Katharinakoden” av Jørn Lier Horst.

Handling:
Det är den tiden på året. För tjugofjärde året i rad tar William Wisting fram pappren från när Katharina Haugen försvann. Fallet löstes aldrig och varje år hälsar Wisting på hos Katharinas make, Martin Haugen. Med åren har en vänskap utvecklats mellan poliskonstapeln och den kvarlämnade äkta maken. Men i år står stugan mörk och tyst när William Wisting kommer på besök. På årsdagen efter hustruns försvinnande verkar även Martin Haugen vara spårlöst försvunnen.

Så var det koden. Den mystiska lappen som hittats på köksbordet. Det fanns en kopia på Kripos, och han hade redan ägnat timmar åt att studera den. Ett slags mönster med olika sifferkombinationer och ett kryss. Det ena strecket i krysset var lite längre än det andra så att det skulle kunna vara ett kors. Placeringen av krysset verkade i vilket fall som helst inte vara slumpmässigt. Krysset, eller korset, var en markering. Sett ur perspektivet att Martin Haugen var inblandad i det gamla kidnappningsfallet gick det inte att bortse från tanken att detta hade något med Nadia Krogh att göra.
Inte blev han klokare av att studera det kodade meddelandet nu heller, och han la kopian åt sidan. För att få överblick över Katharinafallet måste han jobba systematiskt. Han måste börja från början.

5 reaktioner till “Smakebit på søndag: Katharinakoden

  1. Den författaren har jag inte hört talas om, men boken verkar intressant. Tack för smakbiten!

  2. Åh, det var alldeles för länge sedan jag läste något av Horst. Tack för påminnelsen och för smakbiten.

  3. Det här är en serie som jag ännu inte har börjat läsa. Har blivit lite förvirrad över vilken ordning böckerna har översatts så jag väntar ett tag 🙂

  4. Tack för smakebiten! Den ger verkligen mersmak för en som ännu inte läst Horst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s