6 reaktioner till “DISKUSSION: Vad får man göra med ett recensionsexemplar?

 1. Jag håller med, visst är rec.exen vår lilla lön och jag anstränger mig mer när jag recenserar ett recensionsexemplar än en bok jag lyssnar på. Jag brukar ge bort böckerna.

 2. Jag tar också bara emot fysiska böcker. Mitt skäl är att jag tycker det är jobbigt att läsa böcker på annat sätt, och eftersom jag är läsaren så bestämmer jag hur jag vill läsa och tackar vänligt nej till att få boken som e-bok eller PDF-fil.

  Jag vänder mig dock alldeles bestämt emot att boken jag får som recensionsex ska ses som lön. Om den ses som lön för utfört arbete, så kan skattemyndigheten se den som en beskattningsbar förmån och det vill jag absolut inte vara med om. Recensionsexet ska snarare ses som ett arbetsverktyg enligt mitt förmenande.

  Om jag har tackat ja till ett recensionsex eller rent utav har bett att få ett, så känner jag att jag har en förpliktelse att recensera den. Däremot har jag inte förbundit mig att ge en positiv recension. Väljer ett förlag att skicka ett recensionsex som jag inte har bett om, så behöver jag inte recensera den.

  Självklart är recensionsexet min egendom. Dock skulle jag inte sälja det. Eftersom jag själv har skrivit flera böcker, skulle jag nog bli lite sur om recensenten tjänar pengar på recensionsexet. Jag vill ju själv sälja böcker, och det blir fel om böcker som jag har skickat till en recensent sedan säljs vidare. Det finns kanske förresten skäl till att något eller några förlag stämplar böckerna med ”Recensionsexemplar” eller ”Läsexemplar”. Det är väl för att förhindra det här.

  Det var mina små tankar så här på kvällskvisten :)

  1. Ja, men lön kanske är fel ord också men du förstår vad jag menar i alla fall. Intressant att höra dina tankar och åsikter!

 3. Jag anser också att har jag fått boken som recex så är boken min. Man lägger ju ner tid att både läsa och skriva om boken så då är det rimligt. Recex som jag själv inte nödvändigtvis vill behålla i min hylla ger jag bort till min dotter eller min granne som också älskar att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s