Tomtarna på femte våningen av Francesca Cavallo

I staden R är alla nöjda. Inget kan gå fel för man gör aldrig något oväntat eller pratar med någon man inte känner. Till denna lugna stad flyttar en familj med tre barn och två mammor som söker en trygg plats. De kämpar för att få kontakt med sina nya grannar, men det går trögt.

Men en dag kommer ett brev till dem. Det är jultomten som behöver hjälp med att slå in paket till alla barn i staden. Ingen annan vill ställa upp, något sådant har man ju aldrig gjort tidigare. Familjen är tomtens, barnens, julklapparnas, JULENS sista hopp!

Eftersom jag tyckte om de böcker som Francesca Cavallo skrev tillsammans med Elena Favilli blev jag väldigt nyfiken när jag såg att den här boken skulle släppas innan jul. Dessvärre hann jag inte läsa den för barnen innan jul, men väl i mellandagarna och det funkade bra det också.

Berättelsen tar upp ämnen som är viktiga för både oss vuxna och barnen. Det handlar exempelvis om hur vi är mot varandra, varför det är så farligt att ta första steget och hur olika familjer kan se ut. Samtidigt strösslas det på med en dos julmagi.

Illustrationerna är gjorda av Verena Wugeditsch och de är ganska mysiga. Det är inga grälla färger utan illustrationerna passar bra till berättelsen och blir stämningsfulla.

Min fyraåring var inte jätteintresserad av boken, men det handlade nog mer om mängden text. Sexåringen var desto mer nyfiken och ville läsa fler och fler kapitel. Jag upplevde att det tog några kapitel innan man kom in i boken men efter det var det en mysig berättelse, och det fanns även mycket att diskutera tillsammans med barnen.

Författare: Francesca Cavallo
Illustratör: Verena Wugeditsch
Utgivningsår: 2020
Förlag: Bonnier Carlsen
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Barnboksprat | Bok ohoj! | Feministbiblioteket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s