Blixtbarn av David Renklint

Under en förödande storm och det första åskovädret på evigheter träffas Eli av blixten. Huset hon bor i börjar brinna och hon förlorar såväl sina föräldrar som sin hand. Kvar finns bara en stump som ger ifrån sig en kraftfull strålning, och en svart röta som äter sig upp längs armen.
Samtidigt sker saker i världen runtomkring. Elis hemstad Pokol avfolkas snabbt. Isarna söderut smälter och marorna som legat infrusna tinar upp och vandrar norrut i stora flockar. De marar allt i sin väg — bara att snudda vid en mara räcker för att bli markysst och därmed gå förlorad.

I hopp om att bota stumpen beger sig Eli tillsammans med sin faster Glispa ut på ett farofyllt äventyr. De letar upp nekromanter och shamanister, jagas av nordulvar och tvingas gång på gång slåss mot marorna som blir allt fler. Det är en resa som tar dem till de mest avskyvärda platser, men också till de allra vackraste. Och deras uppdrag kommer snart att handla om långt mycket mer än att finna ett botemedel.

Den här boken dök upp på bookstagram för ett bra tag sedan och jag fångades direkt av omslaget. Boken riktar sig till barn 9-12 år men jag blev nyfiken på berättelsen och satte upp den på min att-läsa-lista. Nu har den äntligen blivit läst!

Det som slår mig först är att boken har ett riktigt bra tempo. Det går snabbt att läsa, det är ett bra språk och det blir aldrig tråkigt. Vi får följa med Eli i detta äventyr som bland annat innebär att slåss för sitt liv. Trots otroligt mycket motgångar och förluster har hon en glöd som gör att hon hela tiden tar sig framåt. Förutom Eli får vi bland annat följa Glispa och relationen mellan dem som utvecklas på ett väldigt fint sätt.

Miljöerna känns väldigt klassiskt fantasy men det är också något jag verkligen uppskattar. De beskrivs väldigt bra och det går att måla upp världen för sitt inre samtidigt som man läser.

Jag uppskattar den här boken men jag tror att jag hade uppskattat den än mer om jag hade varit yngre. Jag kommer dock att läsa den andra och avslutande delen i serien och jag ser verkligen fram emot det.

Mitt betyg: 3/5

Författare: David Renklint
Serie: Blixtbarn #1
Utgivningsår: 2020
Förlag: B Wahlströms
Utläst: 7 januari 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Barnboksbloggen | Boktokig | Bokugglor |

En reaktion till “Blixtbarn av David Renklint

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s