Morden på Rue Morgue

Ytterligare en av böckerna till krimkursen var den här som är skriven av Edgar Allan Poe. Den kom ut 1841 och beskrivs som en av de första kriminalhistorierna.

Titel: Morden på Rue Morgue
Författare: Edgar Allan Poe
Utgivningsår: 1998
Förlag: Natur & Kultur

Handling:
Två kvinnor mördas i en lägenhet och vittnen berättar att de har hört röster men är oense om vilket språk de pratat. Detektiven C. Auguste Dupin försöker lösa mysteriet och hittar detaljer på mordplatsen som ingen annan hittat.

Omdöme:
Novellen berättas av Dupins vän, vilket gör boken intressant, och det finns också många likheter mellan denna och Sir Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes. Även denna är en detektivroman/pusseldeckare med ett intressant inslag, nämligen att det är en slutna rummet-gåta. Vid en första anblick känns det omöjligt att någon annan skulle ha kunnat ta sig in eller ut genom rummet eftersom dörrar och fönster varit låsta men gräver man tillräckligt så finner man svar.

Huvudpersonen och detektiven är alltså Dupin som är ganska så sparsmakat beskriven i den här novellen. Jag blir ändå nyfiken och skulle vilja läsa mer Dupin-romaner men vi får se vad det blir av det. En kort berättelse som går att läsa på en timme och upplösningen var inte alls som jag hade tänkt mig. Den var alltså inte så förutsägbar men samtidigt tycker jag nog att den var lite orealistisk.

Mitt betyg: 2/5

4 reaktioner till “Morden på Rue Morgue

  1. SV: Tack visste inte riktigt hur jag skulle skriva men kul att du gillade det :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s