Fyrmästarens dotter

Det har blivit dags för en recension av Ann Rosmans debutbok, Fyrmästarens dotter, som jag lyssnade på som ljudbok.

Titel: Fyrmästarens dotter
Författare: Ann Rosman
Uppläsare: Mirja Turestedt
Utgivningsår: 2009
Förlag: Damm Förlag
Finns hos: Adlibris, Bokia, Bokus

Handling:
En man hittas död och inmurad i väggen i fyrmästarbostaden på Pater Noster, Hamneskär. Det är två polska murare som hittar liket och Karin Adler vid Göteborgspolisen får hand om fallet. Det finns dock inte mycket att gå på och Marstrandsborna verkar tystlåtna, men bit för bit faller saker på plats för Karin och hennes kollegor Robban och Folke. Har alla händelser i Marstrand något gemensamt? Och varför blev mannen inmurad?

Omdöme:
I början av den här boken presenterades så otroligt många karaktärer på en och samma gång, att jag till slut inte visste vem som var vem eller vilka som var släkt. Jag tycker inte alls om när det blir så och blev irriterad men fortsatte lyssna. Boken blev bättre och bättre och den var väldigt intressant med alla historiska inslag. Däremot tyckte jag inte att det fanns någon karaktär som man direkt fastnade för och att uppläsaren valt att försöka sig på en dansk brytning på Carsten var bara otroligt irriterande och ibland förstod jag faktiskt ingenting. I övrigt gillar jag Mirja Turestedt men just där får hon faktiskt minuspoäng.

Det bästa med boken tyckte jag var miljön och det sätt som Rosman beskrev den. När jag var yngre var vi mycket i Bohuslän, särskilt Gullholmen som faktiskt tas upp några gånger i boken. I slutet fick jag dock lite känslan ”jaha, var det här allt?” och historien slutade i ett antiklimax. En okej bok men inte så mycket mer! Jag tror dock jag kommer ge mig på nästa bok i serien ändå, eftersom jag har hört att böckerna bara blir bättre.

Mitt betyg: 2/5

4 reaktioner på ”Fyrmästarens dotter

  1. Halloj! Jag har läst boken och tyckte om den, men jag har aldrig ännu (hör och häpna!) lyssnat på en ljudbok. Låter väl konstigt från en boknörd som jag? Men det ska bli om jag får tag i en någon gång, ska bli spännande och se vad jag tycker faktiskt om detta fenomen! :)

  2. Jag tror att dessa böcker som har många karaktärer är lättare att ta in om man läser boken än lyssnar på den…Vissa ljudböcker klarar jag inte av när de hattas fram och tillbaka då kan man läsa en boklångsamt och försöka ta in det istället.. Tänk om alla böcker var 5or istället :)

  3. Pingback: Tematrio – Tjocka släkten | Nilmas Bokhylla

  4. Pingback: Ann Rosman – Fyrmästarens dotter « Books ABC

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s