Ödesmark av Stina Jackson

Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Lappland. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är …

Det här var min första bekantskap med författaren Stina Jackson, men definitivt inte min sista. Jag slås direkt av hennes språk och hur bra hon är på att beskriva miljöerna runt omkring, hur hon får stämningen att bli riktigt kuslig och enslig. Vi får en god bild av hur det ser ut där på myren, hur älgtornet tornar upp sig och de fallfärdiga husen. Det är melankoliskt.

Författaren berättar en historia i dåtid och en i nutid. I dåtid benämns huvudpersonen som ”flickan”, men ganska snabbt förstår man vem det är. I nutid får vi följa Liv Björnlund som av olika anledningar har fastnat i Ödesmark. Liv är en komplex karaktär, och det är även hennes far och de andra som bor i byn. De har alla har någon form av bagage och familjen Björnlund håller sig mest för sig själva. Vi får även följa Liam och hans demoner. Han har mycket planer för sig och sin dotter, men samtidigt är han väldigt vilsen och låter sig ledas lite för mycket av sin bror. Flera av karaktärerna har i alla fall något man fastnar för och jag skulle gärna ha velat gräva ännu djupare i deras bakgrund, få veta mer ändå.

Stundtals var boken lite väl långsam men å andra sidan passar det bokens innehåll. Det är väl förmodligen det som delvis gör att det blir en sådan stämning som jag upplever när jag läser. Om det hade gått snabbare hade man inte kunnat tänka efter på samma sätt, ta in miljöbeskrivningarna och så vidare.

Som sagt, detta var verkligen inte min sista bekantskap med Stina Jackson och jag ska försöka att inom kort ge mig på hennes debutroman Silvervägen. Därefter ska det bli oerhört spännande att se vad den här författaren kan hitta på. Riktigt bra!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Stina Jackson
Utgivningsår: 2020
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utläst: 16 juli 2020
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Lottens Bokblogg | Zellys Bokhylla | Boklusens Bokblogg | Bokbesatt | Lenas böcker och annat

3 reaktioner till “Ödesmark av Stina Jackson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s