Clap when you land av Elizabeth Acevedo

Camino Rios lives for the summers when her father visits her in the Dominican Republic. But this time, on the day when his plane is supposed to land, Camino arrives at the airport to see crowds of crying people.

In New York City, Yahaira Rios is called to the principal’s office, where her mother is waiting to tell her that her father, her hero, has died in a plane crash.

Separated by distance – and Papi’s secrets – the two girls are forced to face a new reality in which their father is dead and their lives are forever altered. And then, when it seems like they’ve lost everything of their father, they learn of each other. Papi’s death uncovers all the painful truths he kept hidden, and the love he divided across an ocean. And now, Camino and Yahaira are both left to grapple with what this new sister means to them, and what it will now take to keep their dreams alive.

När jag hörde talas om den här boken på Youtube och Instagram blev jag alldeles för nyfiken för att inte läsa den och tyckte dessutom att den passade perfekt att läsa under The Reading Rush 2020. Jag använde den dels till utmaningen att läsa en hel bok utomhus samt att läsa en bok som matchar ens födelsesten och ja, där blev det lite konstigt. Den inbundna versionen av den här boken har delvis en grön nyans som jag tyckte passade min födelsesten peridot, men när jag reserverade boken på biblioteket fick jag denna pocketversion utan en tillstymmelse till grönt. Men, den fick ändå vara en del av utmaningen eftersom grundtanken åtminstone var god.

Boken handlar om två tjejer som inte vet om att de är systrar eftersom deras pappa levt ett slags dubbelliv i många år. När deras pappa omkommer i en flygolycka uppdagas sanningen bit för bit. Camino bor i Dominikanska Republiken och lever ett helt annat liv än systern Yahaira, som bor i New York. Det är inte bara deras uppväxt som skiljer utan även hur de ser på pengar, deras omgivning och betydelsen av familj. Vi får följa dessa två tjejers liv efter beskedet, hur de hanterar sorgen och vad de slutligen tänker om varandra.

Det var länge sedan jag läste en bok på vers men jag mindes att det var ganska speciellt. När jag började läsa Clap when you land hade jag lite svårt att komma in i berättelsen men jag antar att det bara var ovana för efter ett par kapitel läste jag som om jag inte hade gjort annat. Elizabeth Acevedo har ett fint språk och blandar gärna in lite spanska, vilket jag bara tycker är roligt.

Berättelsen berör på ett särskilt vis och tar dessutom upp flera saker som skapar känslor, exempelvis sexuella övergrepp och sorg. Författaren själv har rötter i Dominikanska Republiken och jag upplever att hon målar upp både miljöer och karaktärer som väldigt trovärdiga. Camino, Yahaira och de andra har gjort avtryck hos mig och kommer förmodligen finnas kvar i mitt huvud ett tag framöver.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Elizabeth Acevedo
Utgivningsår: 2020
Förlag: Hot Key Books
Utläst: 21 juli 2020
Finns hos: Adlibris | Bokus

En reaktion till “Clap when you land av Elizabeth Acevedo

  1. Jag började lyssna på den här för ett tag sedan. Tycker den är jättebra och borde verkligen lyssna klart den snart. Bara så svårt att ta tag i ljudböcker för mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s