En smakebit på søndag: Låt den rätte komma in

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig lite utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu läser jag bland annat “Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist som en av två böcker inför Halloween och här kommer mitt lilla smakprov.

Beskrivning från Ordfront:
Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller…? Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.
I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar. En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända. Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken – en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

När han nästa gång tittade upp stod flickan på räcket och hoppade ner. Det ilade till i Oskars mage när hon slog i marken; hade han själv försökt samma hopp skulle han ha gjort sig illa. Men flickan landade mjukt som en katt, gick fram emot honom. Han vände sin uppmärksamhet mot kuben. Hon stannade framför honom.

– Vad är det där?

Oskar tittade upp på flickan, på kuben, på flickan igen. s.52

11 reaktioner till “En smakebit på søndag: Låt den rätte komma in

  1. Så du läser om vampyrer i alla fall!? ;-) Det är en mörk historia som passar bra nu i höstmörkret och inför Halloween. :-) Önskar dig en trevlig lässöndag!

  2. Flott smakebit. Jeg er svært glad i John Ajvide Lindqvist og har lest alle bøkene han har gitt ut. ‘Menneskehavn’ er min favoritt. Takk for smakebiten og god kveld videre til deg.

  3. En fin smakebit! Dette hørtes ut som en fin bok som jeg kunne tenke meg å lese.
    Takk for tips og ha en fin kveld!

  4. Jag älskar Ajvide Lindqvist och har läst alla hans böcker. Min absoluta favorit är Hanteringen av odöda. :)

    1. Linda: Ja, jag har förstått att det är en favorit hos många och kanske även mig sen :) Ska kolla upp boken du tipsade om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s