Författarintervju: Carin Hjulström

Så var det återigen fredag och dags för en ny intervju. Idag möter ni Carin Hjulström!

Carin, du är förutom författare även journalist, manusförfattare och programledare. Hur har din väg sett ut fram till idag?
– Jag är utbildad journalist från början och jobbade på Aftonbladet och kvällstidningen GT de första åren. Jag hade också hållit på mycket med musik och sjungit i band och blev därför tillfrågad om att bli programledare för ett musikprogram i SVT. Sedan rullade det på med tidningsjournalistik och fler programledaruppdrag till i slutet av 90-talet när jag provskrev för dagliga dramaserien Vita Lögner på TV3. Jag kom med och blev snart manusredaktör. Parallellt utvecklade jag egna dramaserier. 2003 fick jag förfrågan om att programleda en direktsänd talkshow på SVT. Det blev Carin 21.30 som jag sände i sex år. Under tiden hade jag börjat grubbla på ett långfilmsmanus som jag istället – efter ett hastigt möte med förläggaren Abbe Bonnier – skrev som roman. Det blev Finns inte på kartan, min första bok om journalisten Frida Fors.

Du har hunnit med att skriva flertalet böcker. Hur ser din skrivprocess ut?
– Jag brukar få en känsla eller en överblicksbild över de viktigaste delarna i historien. Sedan gäller det att få det på pränt. Jag skriver historien från början till slut, men går ofta tillbaka i texten och fyller på. Man kan säga att jag är min egen första redaktör. Jag vet sällan exakt vad som ska hända och vilka karaktärer som ska dyka upp. Det gäller att sitta vid datorn, ostörd och med många lugna timmar framför sig och sedan lyssna på den historia som kommer och snabbt som sjutton försöka skriva ner den, ha ha.

Din senaste bok, Lust och längtan, är helt rykande färsk och en fristående del i serien om Frida Fors. Kan du berätta lite om boken?
– Fridas radioprogram ”Sena samtal i P4” ska göras om och bli yngre och sexigare. Plötsligt känner hon sig mer eller mindre tvingad att sitta och prata sex och samlevnad med lyssnarna, i direktsändning. Fridas krok blir den aktuella utredningen om svenska folkets sexvanor som pågår även i verkligheten just nu. Tesen är att vi nu har så lite sex i våra stressade liv att det går ut över folkhälsan. Ämnesvalet sätter också igång massor av frågor bland arbetskamraterna liksom bland grannarna i Fridas radhusområde. Plötsligt blir det synligt hur viktigt sex är i våra liv och hur lite utrymme vi faktiskt ger det.

Hur ser det ut där du sitter och skriver?
– I Stockholm sitter jag vid mitt vita köksbord och tittar ut mot Säbyholms herrgård och Låssa kyrka och alla vackra träd utanför min balkong. I Göteborg sitter jag vid ett skrivbord på vinden och stirrar in i en gardin.

Vad inspireras du av?
– Nyheter och aktualiteter. Skeenden och processer som påverkar människor. Det låter kanske diffust, men i min första bok var det glesbygdsdöden som inspirerade. I min andra handlade det om den hårdnande arbetsmarknaden. I min fjärde finns kvinnans otacksamma roll i livspusslet med. Till exempel.

Vad skulle du ge för tips till andra som vill bli författare?
– Fundera på varför du vill skriva en bok och vad du i så fall vill berätta. Det tar väldigt lång tid att skriva en roman så du måste älska din historia och vara beredd på att slita hårt. Skriv om mycket och renodla hela tiden själva berättelsen. Läs gärna högt det du har skrivit. Då hör du om det flyter på.

Slutligen, vilken bok måste man bara ha läst någon gång i sitt liv?
– Just nu – Elena Ferrantes Neapelkvartett (Min fantastiska väninna osv …)

Foto: Anna-Lena Ahlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s