Stöld av Ann-Helén Laestadius

9789189051348Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. ”Stöld” är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Den här har jag, sedan den kom ut, sett precis överallt. Folk har läst den, folk har diskuterat den och folk har tipsat om den. Jag har varit nyfiken men stått tillbaka lite för det har inte känts som min typ av bok. Dessutom går jag mycket på omslag och det här omslaget tilltalar mig helt enkelt inte. När boken då blev nominerad till Årets Bok 2021 var det ändå dags att läsa den.

Vi får i boken framför allt följa Elsa, både som barn och som vuxen. Hon är med om en traumatisk upplevelse som barn som på något vis formar henne under uppväxten. Hon ser någon döda hennes ren och vet precis vem det är men står helt maktlös inför detta. Elsa växer dock upp till en kvinna med skinn på näsan och hon vågar stå för den hon är och vill vara. I den här kulturen, i det här samhället är det starkt gjort. Hon möts både av utomstående som menar att de är ”lapparna och deras renjävlar” och liknande men också av det traditionella hos samerna som menar att kvinnorna inte ska delta i vissa saker, att de hör hemma i köket. Det finns en rädsla för kvinnor som tar för sig och som visar sig starka.

En stor del av boken behandlar även psykisk ohälsa och detta grundar sig mycket i det hat och de hot de får utstå. Det är inte bara från utomstående utan även pressen från deras egen familj att föra arvet vidare. Alla vill inte det och i boken relateras det till hederskultur. Det spelar ingen roll vad det är du vill, du gör det bara. Är du född same, ska du föra arvet vidare.

Jag visste inte mycket om samerna, deras kultur och samhället innan jag började läsa. Jag har fått lite mer insikt genom att läsa den här boken men jag är också nyfiken och sugen på fler liknande böcker. Det är en del av vårt land och lika viktigt att veta saker om som historien kring Skåne. På vår bokcirkelträff i slutet av maj diskuterade vi det faktum att vi under vår skolgång i princip inte lärt oss något alls om samerna och det är skrämmande egentligen. Gör om, gör rätt. I övrigt tyckte jag att boken var bra, men jag var lite inne på rätt spår när jag kände på mig att det inte riktigt var en bok för mig. Jag är dock glad att jag har läst den.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Ann-Helén Laestadius
Utgivningsår: 2021
Förlag: Romanus & Selling
Utläst: 6 maj 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Enligt O | Barnboksbloggen | Bokblomma | Hyllan | Bokugglor

En reaktion till “Stöld av Ann-Helén Laestadius

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s