Författarintervju: Maria Frensborg

Så var det fredag igen och dags för en ny författarintervju. Idag får ni läsa om Maria Frensborg!

Hej Maria! Nu i slutet av sommaren publicerades din bok Mina smala axlars längtan. Kan du säga några ord om den?
– Boken berättas av Magda, som går första året på gymnasiet. Hon vill att livet ska bli större och längtar efter att något dramatiskt ska hända. Och saker händer. Dels får hon en inbjudan till en hemlig gymnasieförening och får uppleva en mystisk invigningsritual. Dels får hon också ett meddelande i en tändsticksask av den gudomliga Jens som går i trean och är chefredaktör för skoltidningen. Äntligen sprakar livet. Men den hemliga föreningen som Magda trodde skulle bli en slags ”Döda poeters sällskap” verkar inte riktigt hålla måttet. Och Jens med alla sina tändsticksaskar och kryptiska meddelanden – vad vill han, egentligen?

Vad har du fått för respons på boken sedan dess?
– Med undantag av den recensent som ville slänga boken i väggen har jag fått fin respons. ”Ruggigt bra psykologisk ungdomsbok”, skrev Sundsvalls Tidning och bokbloggare har använt ord som ”Helt jäkla underbar” och ”En strålande ungdomsboksdebut”. Så jag är mer än nöjd.

Tidigare har du skrivit böcker för lite yngre barn. Vad tycker du var den största utmaningen i att skriva för unga vuxna/tonår?
– Det svåraste var att få till trovärdig dialog. Eftersom jag jobbade som gymnasielärare när jag skrev boken tjuvlyssnade jag en del för att hitta rätt. Jag tog också hjälp av elever som fick provläsa vissa bitar.

Vart fick du inspirationen ifrån till att skriva boken?
– Mycket har jag plockat från min egen gymnasietid. Boken utspelar sig i Härnösand där jag själv gick i skolan. Det betyder inte att jag har skrivit in verkliga personer, bara att jag har inspirerats av stämningar, platser och vissa hemliga föreningar…

Hur ser framtiden ut? Kommer det fler böcker?
– Det kommer fler. Just nu jobbar jag med två Pelle Svanslös-böcker, parallellt med ett humoristiskt manus om en trettonårig kille.

Vad gör du när du inte skriver? Har du några intressen eller andra fritidsaktiviteter som du gärna sysselsätter dig med?
– Jag läser mycket och springer i skogen. Åker skateboard, men har varit lite skadad och har behövt pausa. Snart är jag på brädan igen.

Vad skulle du ge för tips till andra som vill bli författare?
– Skaffa en dator utan internetuppkoppling. Avsätt tid. Läs mycket och fundera över innehåll och form. Läs lite till. Skriv och skriv om. Och läs ännu mer. Låt din text vila och stryk sedan minst en tiondel. Låt andra läsa och lyssna på kritik. Jämför din text med författare som du beundrar. Att skriva är hårt jobb. Ge inte upp!

Foto: Eva Lindblad

En reaktion till “Författarintervju: Maria Frensborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s