Författarintervju: Hampus Nessvold

Tidigare i höst kom Hampus Nessvold ut med boken Ta det som en man. Jag har ställt några frågor till honom. Varsågoda!

Hampus, kan du beskriva dig själv med fem ord?
– Impulsiv, kreativ, optimistisk pessimist och en tänkare.

Berätta om din bok!
– Min bok handlar om mig och mina tankar, känslor och upplevelser kring hur det är och har varit att vara en ung man idag. Jag berättar ocensurerat om hur jag förlorade oskulden, varit en dålig pojkvän, är rädd för våld, desperat gråtit ut i Länsförsäkringars växeltelefon, aldrig kunnat närma mig andra män eller hur jag hetsmailat Du är vad du äter-programledaren Anna Skipper för tips om att gå upp i vikt. Boken är absolut ingen guide för unga killar som söker sin identitet i manlighets och könsrolls-djungeln, men jag hoppas att den ska fungera som ett ångestbefriande möte där man kan känna igen sig och kanske efter att man läst vara lite lättare. Dela bördan med någon. Som en kompis.

Vad ville du ha sagt med boken? Vad var målet?
– Jag ville öppna upp mig, som den helt vanliga killen jag är, så att andra kanske framför allt yngre killar kan se att ”Shit, det jag tänker på, det jag känner – det har någon annan också upplevt. Jag är inte ensam”. Det finns ju sååå många tidningar och böcker i det här landet som riktar sig till unga tjejer och som säger ”Hej! Är du en ung tjej som har frågor om sex, mående, relationer, känslor och livet? Här finns vi!”, men inte ett enda forum som riktar sig på samma sätt till unga killar. Det sänder ut en signal nånstans i att vi som är killar inte ska tänka eller känna och framför allt inte prata om det, utan bara ha allt klart för oss. Vilket vi inte har. Därför kändes det viktigt att skriva den här boken. För att iallafall bidra på något sätt till att visa att killar kan prata med varann, öppna upp sig med sina känslor och faktiskt närma sig varann. Kan killar sedan göra det så tror jag att det är lösningen på mycket ont som män står för i samhället, så som våldtäkt, misshandel m.m.

Vad har du fått för respons på den hittills?
– Jag har fått helt fantastisk respons. Framför allt från unga tjejer som läst boken och även de känner igen sig i mycket och skriver att de fått sitt självförtroende boostat eller att de inte är så rädda för killarna i sin klass längre för att de förstår att det ligger osäkerhet bakom deras omogna beteende. Jag har inte fått så mycket respons från killar men det jag fått är även därifrån bara fint. Killar som öppnar upp sig, känner igen sig och vill ha stöd och pepp. Vilket jag bara omfamnar och älskar!

Vad är planen för framtiden? Mer skrivande?
– Jag jobbar ju både som programledare, skådespelare och artist, och skriver i princip allt mitt material själv, så absolut. Skrivande i allra högsta grad. Om eller när det blir en bok till får vi se, först har jag några andra projekt och mål att göra, några som jag till och med hoppas på att få prata mer om snart…

Om du skulle tipsa unga vuxna om en bok, bara EN bok, som de skulle läsa. Vilken hade du valt då och varför?
– Min egen. Dels för att jag är lite oblygt är partisk och stolt över att ha släppt en bok, men också för att jag tror att alla faktiskt kan få ut något av att läsa min bok. Om man så är en ung vilsen kille, tjej eller förälder, lärare eller syskon. Alla kan nog hitta något intressant och lärorikt. Och ärligt talat så läser jag nästan aldrig böcker (tyvärr) så jag har inget annat att komma med. Haha!

Foto: Sotarn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s