Lockdown av Peter May

may_lockdown_omslag_inbLondon – epicentret för en global pandemi – är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer.

På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.

Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen. Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först – viruset eller mördaren?

Sedan den här boken dök upp i hyllorna har jag varit nyfiken på den. Det har dock varit lång kö på biblioteket samtidigt som att andra böcker dykt upp och gått före i kön men nu var det dags. Boken blev en del av påskläsutmaningen i år, vilket passade alldeles utmärkt.

Jag upplevde att boken var lite seg i början men det tog sig mot mitten av boken. Pandemin fungerar mer som en kuliss men det är mycket som påminner om hur vi har det i världen idag. Vi känner igen ansiktsmaskerna, de öde gatorna (inte i Sverige men andra länder) och de omedelbara blickarna när man råkar hosta eller nysa. Det kändes kusligt på något vis att läsa om en så stor stad i lockdown och att det dessutom gick en mördare lös. Tanken var riktigt bra men jag tycker inte riktigt att det höll hela vägen. Det var högt tempo genom hela boken men jag tyckte att spänningen uteblev emellanåt och i och med att boken var så kort fick jag inte lära känna några karaktärer. MacNeil är ändå med om en riktig tragedi, vilket knappt märktes.

Jag måste nämna också att Peter May i förordet till boken skrivit att boken skrevs för femton år sedan men att den inte blev utgiven på grund av att det var orealistiskt med en pandemi som skulle lamslå samhället på det sättet han beskrivit. Lite intressant med tanke på covid-19.

Jag skulle sammanfatta boken som helt okej men kanske ingen jag kommer att minnas. Jag tror det finns bättre pandemiböcker där ute, och kanske får jag leta fram dem också. Jag blev dock lite mer nyfiken på Peter May som författare.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Lockdown
Utgivningsår: 2020
Förlag: Modernista
Läst färdigt: 5 april 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Hyllan | Bokföring enligt Monika | Lenas godsaker | Bokprataren | Kerstins bokblandning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s