Köld av Jakob Mjöbring

Ett brutalt mord i den internationellt präglade biltestarmiljön i det lilla samhället Arjeplog är startskottet för polisen Katja Lyss från specialenheten NOAx som tvingas försöka hantera både extrem kyla och oförklarlig ondska. Katja märker så småningom också att alla genomgripande förändringar av medielandskapet gör att såväl polisarbete som brottslighet tar sig nya uttryck och gör tjänstemännen i uniform till mer eller mindre ofrivilliga medaktörer i det nya mediesamhället.

Efter att jag hade fått hem bok två och tre i den här serien bestämde jag mig för att lyssna på första delen via Storytel. Jag visste egentligen inte mer om den än att det var en deckare som utspelade sig i kalla Norrland och att det hade något att göra med biltestning. Men som vanligt går jag in i böcker utan att veta särskilt mycket och ofta blir det då ganska bra.

Jag tror bara att jag har läst en serie böcker som utspelar sig i Norrland (Åsa Larssons) och egentligen är det väl de perfekta miljöerna. Speciellt för kriminalromaner kan jag tycka. Det är något med den råa kylan, snödrivorna, ensamheten och de långa avstånden som lockar mig. På något vis blir det liksom än mer intressant och i den här boken tycker jag att Mjöbring har lyckats fånga den känslan.

Katja Lyss är också en karaktär som liksom växer på mig. Jag får veta mer om hennes bakgrund, hur hon hamnade där hon är idag men som så ofta annars när det gäller starka, kvinnliga karaktärer så utmålas hon som svår på något vis. Kan man inte bara vara stark, cool och kaxig? Måste det alltid vara en tuff barndom eller familjekris eller liknande? Men jo, hon växer på mig. Samtidigt irriterar hon mig stundtals när hon hoppar in vind för våg, utan någon som helst baktanke verkar det som. På köpet blir hon ju också skadad.

I det stora hela är det en bra och spännande bok. Jag ser fram emot att få läsa fortsättningen!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Jakob Mjöbring
Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar
Serie: Katja Lyss #1
Utgivningsår: 2016
Förlag: Lind & Co
Utläst: 21 februari 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus

En reaktion till “Köld av Jakob Mjöbring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s