Från Alfons till Indien till vargar

Då kommer ett par minirecensioner av några av de böckerna som blivit lästa i kursen barn- och ungdomslitteratur. Ytterligare ett sådant här inlägg är planerat till nästa vecka, om ni är nyfikna på vad vi har läst.

Titel: Kjelle åker till Indien
Författare: Kajsa Gordan
Illustratör: Mia Maria Güettler
Utgivningsår: 2011
Förlag: Berghs
Finns hos: Adlibris | Bokus

När Bettan åker till Indien på yogakurs får Kjelle följa med. På stranden lär han känna ett gäng hundar som klarar sig själva och är ganska vilda. De vet inte ens vad koppel är för något. Kjelle träffar också en helig ko och en ormtjusare – och så försöker han förklara vad snö är för något.

Den här boken hade jag inte hört talas om innan kursen i barn- och ungdomslitteratur. Direkt när jag hämtade ut den gissade jag dock (baserat på omslaget) att den innehöll glada, färgrika bilder men även att den skulle utmana en lite och det stämde bra. Det var en lite knepig bok tycker jag och jag är lite tudelad gällande den. Som sagt så var det en fin bok och kanske spännande för små barn att följa en hund men för mig blev det nog lite mja-mjä.

Titel: Var är Bus-Alfons?
Författare: Gunilla Bergström
Illustratör: Gunilla Bergström
Utgivningsår: 2017
Förlag: Rabén & Sjögren
Finns hos: Adlibris | Bokus

Alfons är stor och ska börja skolan i morgon. Men varför är han så tyst och spak? Och inte glad och busig som han brukar? Alfons är inte den enda som är rädd, nyfiken och orolig inför skolstarten. Till och med fröken känner magpirret…

Alfons kan man ju aldrig klaga på. Jag gillar karaktärerna, jag gillar berättelserna som ofta brukar vara sanningsenliga och lätta för barnen att förstå. Dessutom är ju illustrationerna väldigt charmiga. I det här fallet handlar det ju om när Alfons ska börja skolan och det kan ju vara en lite småjobbig period för många barn. Rekommenderas!

Titel: Gittan och gråvargarna
Författare: Pija Lindenbaum
Illustratör: Pija Lindenbaum
Utgivningsår: 2001
Förlag: Rabén & Sjögren
Finns hos: Adlibris | Bokus

Ingen rädder för vargen här! I varje fall inte Gittan. Gittan tappar bort dagis men hittar gråvargarna. Vargarna blir hennes vänner och magiska saker händer.

Jag har läst någon Gittan-bok för ett par år sedan, om jag inte minns fel. Illustrationerna är ju väldigt speciella och man brukar kunna se om Pija Lindenbaum haft ett finger med i spelet.

I den här boken blir Gittan vän med ett gäng gråvargar när hon inte hittar sina kompisar igen. En mysig bok men jag tycker ändå att något saknas. Säkert spännande för barnen dock, med vargar och skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s