Fyra gamla klassiker

Så var det dags för del två av böckerna vi läst i barn- och ungdomslitteraturkursen. Denna gången snackar vi dessutom om fyra, gamla klassiker! Har ni läst någon av dessa?

Titel: I Skymningslandet
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Marit Törnqvist
Utgivningsår: 1994
Förlag: Rabén & Sjögren
Finns hos: Adlibris | Bokus

I fantasynovellen I Skymningslandet tas läsaren med på ett äventyr högt över Stockholms takåsar. Göran, som kanske aldrig mer kommer att kunna gå, får följa med herr Liljonkvast, en tidig och mycket snällare version av Karlsson på taket, till landet där inget spelar någon roll och allt är möjligt.

Den här novellen gavs ut redan 1949, men jag har faktiskt inte hört talas om den. Hur är det möjligt? Det var i alla fall en ganska mysig berättelse som i mina ögon landar någonstans mellan Karlsson och Harry Potter. Ni som har läst den vet säkert vad jag pratar om. Jag hade gärna läst en längre bok om samma figurer, om samma Skymningsland men det kommer ju inte att hända.

Kul med något nytt och samtidigt klassiskt! Rekommenderas!

Titel: Tomtebobarnen
Författare: Elsa Beskow
Illustratör: Elsa Beskow
Utgivningsår: 2005
Förlag: Bonnier Carlsen
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidlös saga av Elsa Beskow om den lilla tomtefamiljen som bor mitt inne i skogen. Skogen är full av spännande äventyr – men också av faror. Då är det tur att man har en modig far!

Den här klassiska sagan är mer än 100 år gammal, kan ni tänka er? Jag har fått den läst för mig, jag har läst den själv och den är fortfarande populär. Det görs barnserviser med illustrationerna bland annat. På tal om illustrationerna så är det ju något som verkligen utmärker Elsa Beskows böcker. De är riktigt detaljerade och fina, alltså mycket för barnen att titta på. De är ju dock lite ”murriga” så för barn som gillar färgglada bilder kanske det blir lite knas. Det hänger väl också mycket på hur man berättar dem kan jag tänka mig.

En riktigt fin bok i alla fall!

Titel: ABC
Författare: Lennart Hellsing
Illustratör: Paul Ströyer
Utgivningsår: 2000
Förlag: Rabén & Sjögren
Finns hos: Adlibris | Bokus

Ett alfabet är en finurlig sak, som börjar från början och slutar där bak. Det börjar med A, och det slutar med Ö. Nu måste jag fara, adjöken! Adjö!

Den här boken är mer eller mindre full av rim och ramsor. Jag minns den från barndomen, speciellt Krakel Spektakel. En väldigt rolig bok som man säkerligen kan ha mycket skoj med tillsammans med barnen.

Bokstäver, rim och bilder är väl alltid kul?

Titel: Till vildingarnas land
Författare: Maurice Sendak
Illustratör: Maurice Sendak
Utgivningsår: 2009
Förlag: Bonnier Carlsen
Finns hos: Adlibris | Bokus

En kväll busar Max så vilt i sin vargkostym att han får gå till sitt rum utan att ha fått någon middag. Men han låter sig inte kuvas utan morrar tillbaka åt mamma. Inne på sitt rum skapar han en fantasivärld och seglar iväg till vildingarnas land. Där blir han kung, efter att först ha tämjt de ruskiga varelserna med sin magiska blick. Men Max tröttnar på vildingarnas oväsende och längtar hem till tryggheten – till någon som tycker om honom.

Precis som I Skymningslandet kände jag inte till denna sedan tidigare, trots att den tydligen ses som en klassiker inom barnlitteraturen. Förmodligen har jag inte lagt märkte till den eftersom det inte är min typ av bok. Den har lite för speciella illustrationer, lite för lite text i jämförelse med bilderna och var inte jätteroligt att läsa heller. Påminner mig lite om Narnia.

Kort sammanfattat var den alltså inget för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s