Min bokresa #9 – Bokgenrer

Camilla på bloggen Mitt bokintresse har startat en inläggsserie hon kallar ”Min bokresa”. Tanken är att diskutera olika saker med och om böcker med bokbloggarmaffian och få läsa vad andra tycker och tänker om på förhand givna ämnen.

Denna gång handlar det om bokgenrer, inspiration från den här videon, och de genrer som diskuteras är:

Dystopier
Romance/chick-lit/contempoary
Non-fiction
Sci-fi
Crime
Fantasy
Historical fiction
Modern klassiker
Klassiker (över 100 år)
Psykologisk thriller
Western
Horror
Literal fiction

Camilla har ställt ett par frågor som vi kan diskutera så jag har valt att helt utgå från dem.
Vad är skillnaden på romance/chick-lit/contempoary? Vad har ni för skillnader på dem? Och jag tänkte att i film talar man även om rom-com som är en romantisk komedi. Finns även det i böcker?
Enligt vad jag läste i kursen i somras (romance på LNU) är chick lit en subgenre till romance så där är det svårt att peka ut skillnader. Romance är helt enkelt ett mer övergripande begrepp medan chick lit är en liten del av det begreppet, en ganska speciell genre. Contemporary betyder ju typ nutida eller samtida så det kan ju innebära vad som helst. Contemporary romance exempelvis, alltså nutida romantik. Nutida/samtida som begrepp rymmer dessutom så mycket mer än romance. Det är svårt att diskutera detta!
Jag tänker lite chick lit när jag tänker rom-com. Chick lit innehåller för det mesta någon form av kärlek och nej, de är inte alltid roliga eller har en bit humor men ofta tycker jag nog ändå att man drar lite på smilbanden. Eller är det bara jag? Det känns i alla fall så nära man kan komma.
Och som jag även tog upp i förra veckans bokresa, vad räknas som en klassiker och vad är en modern klassiker?
Det här är också supersvårt! Begreppet klassiker används ju redan om de böcker som blivit klassiker, det är ju inte så att jag kommer på själv att en bok ska vara en klassiker. Men vad det är för typ av böcker kan också vara väldigt olika. En äldre bok som skapat något revolutionerande, en bok som lästs ofantligt många gånger och så vidare. En modern klassiker är samma sak men mer nutida. Då tänker jag exempelvis Harry Potter.
Literal fiction – vad kallar man det på svenska?
Har ingen aning.
På engelska talar de om non-fiction men på svenska skiljer vi (eller i alla fall jag) på biografier/memoarer och faktalitteratur. Vad säger ni?
Egentligen betyder non-fiction facklitteratur och där ingår såväl biografier/memoarer som faktalitteratur men jag tycker det är vitt skilda saker och bör behandlas då. Utomlands kan de dessutom bli mer tydliga.
Jag har en del genrer/sub-genrer jag vill ta upp och som jag har läst en del av: Magisk realism, Steampunk, Paranomal romance, komiska böcker och re-tellings (återberättelser). Finns säkert fler jag inte kommer på nu. Men ni får gärna nämna de som jag har missat i kommentarerna. Och säga vad ni tycker är en genrer eller en sub-genre?
Det beror på hur man ser det! Det finns givna, typ kriminalroman som kan ha subgenren pusseldeckare. Eller genren romance som har subgenrer som paranormal romance, historical romance och erotic romance. Man kan också tänka sig allt som man kan placera in i en specifik kategori.

En reaktion till “Min bokresa #9 – Bokgenrer

  1. Förstår inte varför vi har sådant behov att sätta in allt i fack. Finns ju hur många genrer som helst och det dyker upp nya hela tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s