Årets bästa böcker 2019

Det är nytt år och dags att försöka sammanfatta 2019. Jag tänkte mig två inlägg; ett om årets bästa böcker 2019 samt ett om årets bästa barnböcker 2019. Det är inte helt lätt att välja ut dessa, som ni kanske förstår, men jag har gjort mitt bästa.

Under 2019 läste jag 57 böcker, varav 38 var längre än 200 sidor. Jag läste mest deckare, feelgood och young adult och utforskade ingen, för mig, ny genre. Jag vill tro att jag var mer generös med betygen 2019, eller så var det helt enkelt så att jag valde bättre böcker. I min lista nedan har fyra av fem släppts under 2019. Den kursiverade texten under titlarna är helt enkelt utdrag från mina recensioner som ni snabbt kan läsa genom att klicka på titeln för respektive bok.

De bästa böckerna jag läste 2019 var:

1. Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen (2019)
”Jag tycker att boken var spännande från start till slut. Jag har länge sett fram emot att läsa om just Assad och trots att jag inte var så förvånad över Assads bakgrund tycker jag att Adler-Olsen målade upp den på ett riktigt bra sätt. Alla Assads tankar och känslor som väller fram känns viktiga för handlingen och för att man som läsare ska förstå allt han har burit på dessa år.”

2. Råttkungen av Pascal Engman (2019)
”De skildringar av samhället som Pascal Engman gör är verkligen en av de bästa delarna med hans författarskap. Mycket av det han skriver om är för mig okänt och samtidigt som jag tycker att det är vansinnigt spännande lär jag mig något nytt.”

3. Och eken står där än av Sofia Lundberg (2019)
”Berättelsen i sig är svår att glömma. Även när jag inte läste boken tänkte jag på den, tänkte på hur man kan skapa en så speciell vänskap under en ek men också vilken press vi sätter på oss själva i dagens samhälle och att vi får dåligt samvete för saker som vi inte bör ha dåligt samvete för.”

4. Villa Havsbris av Caroline Säfstrand (2019)
”Det absolut bästa och främsta med boken är Caroline Säfstrands sätt att skriva. Det är gripande, sorgligt men samtidigt med mycket glädje, lust och inspiration. Sidorna flög förbi och jag hade gärna läst mer om dessa fyra (fem) karaktärer. Jag tror att de har mer att bjuda på.”

5. Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem (2014)
”Jag har läst att många har uttryckt att de önskade att boken var betydligt tunnare och att de tröttnat något men jag gjorde faktiskt inte det. Det var den längsta boken jag läste 2019 och även om det tog tid tycker jag det var värt det. Sidorna är till bredden fyllda med action och annat att grotta ner sig i så det störde inte mig.”

En reaktion till “Årets bästa böcker 2019

  1. Ahnhem och Engman är två författare som jag skall börja läsa böcker av under 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s