Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

VARNING FÖR SPOILERS OM MAN EJ HAR LÄST DE TIDIGARE DELARNA I SERIEN!

Avdelning Q är tillbaka! I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I ”Offer 2117” får vi svaren. Det här är Assads historia.

Den här boken har jag sett fram emot SÅ länge så när den dök ner i brevlådan tog det två röda innan jag var där, plockade upp den och började läsa. I så många böcker har vi kunnat läsa om Assad utan att egentligen veta sådär jättemycket om honom så förväntningarna var verkligen på topp inför Offer 2117.

Om vi börjar med karaktärerna blir det som att återigen samla gänget när man hugger tag i den här boken. Carl Mørck, Rose och Gordon har dock förändrats en hel del och gamla fall har verkligen satt sina spår. Rose har inte riktigt kommit tillbaka och Carl är kär. Samtidigt plågas Assad av sitt förflutna och möter en hel del uppenbarelser längs historien. Han som tidigare har dolt sitt förflutna och inte velat prata så mycket om sig själv står plötsligt i fokus.

Vi får följa två olika historier. Större delen berör såklart Assad, vart han kommer ifrån och hur detta påverkar honom idag. Carl, Rose och de andra i gänget får veta precis vad de har undrat över alla dessa år och inser att Assad har något från förr som han definitivt måste göra upp med. De blir på så sätt inblandade med polisen i Tyskland och en jakt på en mycket farlig terrorist inleds. Samtidigt ringer en ung gamingnörd till Gordon på Köpenhamnspolisen och berättar att han planerar att hugga huvudet av sina föräldrar med ett svärd när han har uppnått en viss nivå i spelet. Dessa två historier vävs så småningom ihop på ett bra och trovärdigt sätt.

Jag tycker att boken var spännande från start till slut. Jag har länge sett fram emot att läsa om just Assad och trots att jag inte var så förvånad över Assads bakgrund tycker jag att Adler-Olsen målade upp den på ett riktigt bra sätt. Alla Assads tankar och känslor som väller fram känns viktiga för handlingen och för att man som läsare ska förstå allt han har burit på dessa år. Jag tycker också att de andra karaktärerna får lagom med plats, utan att plocka Assad ur rampljuset. Att boken behandlar terrorism och islamism känns aktuellt och viktigt, samtidigt är det som vanligt intressant att följa polisarbetet på Avdelning Q. En riktigt, riktigt bra bok!

Tack till Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 5/5

Författare: Jussi Adler-Olsen
Serie: Avdelning Q #8
Utgivningsår: 2019
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Lyssnat klart: 10 november 2019
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Kvinnan i rummet (Avdelning Q #1)
– Fasanjägarna (Avdelning Q #2)
– Flaskpost från P (Avdelning Q #3)
– Journal 64 (Avdelning Q #4)
– Marcoeffekten (Avdelning Q #5)
– Den gränslöse (Avdelning Q #6)

Selfies (Avdelning Q #7)

3 reaktioner till “Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s