Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon på Avdelning Q – som redan är pressade på grund av coronapandemin – står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin.

Den senaste boken i den här serien, Offer 2117, var en av mina favoriter i serien och det var så intressant att äntligen få en bredare bakgrund av Assad. Den här, och nästa bok som blir den sista, ska enligt författaren själv mestadels handla om Carl Mørck. Det är en karaktär som det är lätt att ha åsikter om men som fascinerar och förvånar när man minst anar det.

I den här boken får vi några ögonblick av Carl som pappa och det gläder mig men familjelyckan varar inte särskilt länge. Det som hände i föregående bok har dessutom satt sin prägel på Assad och teamet är inte fullt på topp. Trots det tvekar de inte att ge allt i ett fall när de väl har fått vittring och det är bland annat det som är så skönt med dem. Karaktärerna är så bra beskrivna och de har verkligen sina egna personligheter. Miljöerna kan man dessutom verkligen se framför sig under berättelsens gång.

Fallet är intressant att följa och det som nystas upp gör att spänningen hålls på topp. Sektliknande grupper har jag svårt att förstå men det finns och det är väl det som fascinerar mig. Coronapandemin får dessutom ta plats i den här boken men på ett snyggt sätt. Det tar inte över utan blir mer på ett realistiskt sätt.

En liten del av boken blev en startsträcka till vad som komma skall i den sista delen av serien men jag tycker ändå att den är sin egen och håller absolut måttet och mer därtill. Jag ser verkligen fram emot att läsa den sista delen, speciellt efter den cliffhangern.

Tack till Albert Bonniers Förlag för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Jussi Adler-Olsen
Serie: Avdelning Q #9
Utgivningsår: 2022
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utläst: 10 april 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Kvinnan i rummet (Avdelning Q #1)
– Fasanjägarna (Avdelning Q #2)
– Flaskpost från P (Avdelning Q #3)
– Journal 64 (Avdelning Q #4)
– Marcoeffekten (Avdelning Q #5)
– Den gränslöse (Avdelning Q #6)

– Selfies (Avdelning Q #7)
Offer 2117 (Avdelning Q #8)

Andra som bloggat om boken:
Läsa & Lyssna | Bokprataren |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s