Halvtid – Hur går det med läsningen?

Nu har mer än halva året gått, vilket betyder att det är dags för en halvtidssammanfattning. Vilka böcker har jag hunnit med? Hur många sidor har jag läst? Vilken genre är den mest lästa såhär långt? Hur går utmaningarna?

Till att börja med har jag mellan januari och juni läst 24 böcker, vilket ger 8966 sidor. När det kommer till betygen började året väldigt bra och jag hade ett högt betygssnitt. Nu på sistone har det varit lite upp och ner med betygen men betygssnittet för årets första sex månader är 3,67. Jag har hittills bara läst en bok som fått betyget 5, men däremot 14 böcker som fått betyg 4 och 9 som fått betyget 3. Under första halvåret gav jag inte ut några betyg 2 eller 1.

I diagrammet nedan kan ni böckernas längd och vart jag främst håller mig. Det ser ut att bli mest lästa böcker i spannet 300-399 sidor, och strax efter det kommer 400-499. Det är väl egentligen den mest vanliga längden på en bok så jag är inte så förvånad. Det har inte blivit någon över 600 sidor i år än så länge men det brukar alltid vara någon så vänta bara!

April månad (29,2%) var den bästa läsmånaden, följt av januari (20,8%) och juni (20,8%). Jag har egentligen ingen förklaring till detta mer än att suget går i vågor.

Böcker publicerade 2019 var de mest lästa (37,5%), följt av 2020 (25%). Den äldsta boken jag läste var från 2014. Jag är inte så förvånad över detta då jag föredrar att läsa nya eller hyfsat nya böcker. Klassiker är exempelvis inte riktigt min melodi.

När det kommer till den mest populära genren är det väl ingen som är överraskad precis. Deckare vann överlägset (62,5%) men jag har även läst mycket feelgood (12,5%) och romance (8,3%). Det beskriver min läsning väldigt bra överlag. Det jag är mest förvånad över här är dock hur lite unga vuxna-böcker jag har läst men så är det ibland. Det finns möjlighet att ta igen det under resten av året.

Jag har även statistik för vilka förlag jag har läst mest ifrån och även där är jag faktiskt lite förvånad. Wahlström & Widstrand var en av de jag läst mest ifrån, tillsammans med Bokförlaget Forum. Forum är inte källa till förvåningen men Wahlström & Widstrand. I alla fall lite grann. Dessa följs av Albert Bonniers Förlag samt Lind & Co, som båda landade på 8,3%. Det finns dock flera förlag i diagrammet där jag bara har läst en bok. Det blir spännande att se diagrammet av det totala året sedan i december.

När det kommer till formatet har jag verkligen svängt det senaste året. Jag har nästan enbart läst e-böcker, främst genom Storytel och Bookbeat. Det har varit så smidigt då man kan ta med sig telefonen precis överallt och så fort man har en minut över kan man läsa ett par sidor. Ljudböcker brukar jag sätta på om jag gör något som tar lite längre tid, exempelvis åker bil, städar eller något liknande. Inbundna blir det numer om jag inte har något annat alternativ eller om jag helt enkelt känner för det. Känslan av en fysisk bok och att bläddra bland sidorna kan en e-bok aldrig ersätta.

Ja, här har ni en sammanfattning av mitt första halvår 2020 vad gäller läsningen. Tyckte ni det var kul med diagram och mer förklaringar till var och en eller skulle ni vilja se sammanfattningen på något annat vis? Hur sammanfattar ni själva första halvan av 2020?

En reaktion till “Halvtid – Hur går det med läsningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s