Sammanfattning 2020

Nu har vi äntligen kommit till den stora sammanfattningen, den om 2020 års läsning. I mitten av 2020 gjorde jag en halvårsavstämning som ni kan läsa här men detta är alltså en sammanfattning över hela året.

Under 2020 läste jag 63 böcker, vilket ger ungefär 19 678 sidor lästa. Mitt betygssnitt efter 6 månader låg på 3,67 men det sjönk lite under andra halvåret och landade på 3,58. Det blev till slut tre böcker som fick högsta betyg, ingen fick sämsta betyget men två böcker fick en tvåa i betyg. 51,6% av årets böcker fick en fyra i betyg av mig. Det kan väl tyckas generöst men jag tror mer på att jag helt enkelt har hittat rätt böcker.

Jag har i princip läst lika mycket fristående böcker som delar i serier, vilket känns bra. Däremot hade jag kunnat bli bättre på att läsa mer manliga författare, som ni kan utläsa i diagrammet ovan. Det är nästan enbart kvinnliga författare som läses av mig, vilket är lite märkligt då mina fyra favoritförfattare alla är män. Jag behöver nog upptäcka lite fler manliga författare så har ni några tips så tas de tacksamt emot.

Redan första halvåret läste jag främst böcker som var i spannet 300-399 sidor, och det fortsatte jag med resten av året. Precis som jag skrev då så är det väl en väldigt vanlig längd på en bok så det förvånar inte direkt. Det blev inga böcker lästa som hade mer än 600 sidor i alla fall.

Läsningen överlag har gått mycket upp och ner under året, och det beror främst på arbete, semester och studier. Jag läste flest böcker i juli (15 böcker) och december (11 böcker), vilket var då jag hade semester och ledigt medan maj, september och november var sämre månader för mig.

Under 2020 har jag främst läst böcker som publicerades 2020. Under första halvåret läste jag dock främst böcker som publicerades 2019. Detta hänger väl ganska mycket ihop med tiden på året och när böckerna släpps.

Den mest populära genren förvånade mig lite faktiskt, samtidigt som den inte alls gjorde det. Det första halvåret läste jag framför allt deckare medan jag det andra halvåret läste mest feelgood. Ville jag börja året med mord och utredningar och sedan fortsätta det med kärlek, fluff och ett visst uns av svärta? Andra halvåret bjöd också på en hel del fantasy och det är roligt att se.

När det kommer till de förlag jag har läst böcker från tycker jag nog ändå att det är ganska jämnt. Jag buntade ihop de utländska förlagen i ett och samma men förutom det har jag läst från många olika förlag. Den högsta stapeln är ändå Bokförlaget Forum.

Som jag skrev vid halvårssammanfattningen har jag svängt en del och läser betydligt mer e-böcker än tidigare. Det har även blivit mycket ljudböcker under året. E-bok var det formatet jag främst använde mig av både första och andra halvåret, följt av ljudbok och inbunden.

Ja, det var mycket statistik och diagram men det är roligt att titta tillbaka på sådant här senare. Och kul att se svart på vitt hur läsningen egentligen ser ut.

En reaktion till “Sammanfattning 2020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s