Julkalendern 2020 – Lucka 5

Idag är det den 5 december och i dagens lucka hittar vi Piratförlaget. En person har möjlighet att vinna ”Stormfågel” av Lena Ebervall och Per E. Samuelsson samt ”Låt det brinna” av Björn Paqualin.

Om ”Stormfågel”:
Det var krig. Nazisterna hade tagit över Köpenhamn och lyktorna var släckta längs Öresunds danska kustlinje.

Jane Horney var ung och vacker, äventyrlig på gränsen till dumdristig. I en manlig värld av SS-officerare och Gestapomän, dubbelspioner och agenter rörde hon sig mellan Stockholm, Köpenhamn och Berlin utan att förstå hur farligt det var. Det var kärleken som drev henne mot ett fruktansvärt öde. Hennes fiender svärtade ner hennes namn i decennier efter krigets slut.

Om ”Låt det brinna”:
Den största skogsbranden i modern tid rasar i Sverige. Brandmän arbetar dygnet runt för att hejda eldens framfart. Mitt i kaoset hittas liket av en kvinna i en damm. Man vet inte hur länge hon har legat där, inte heller vem hon är.

Stella Robertsson, kriminalkommissarie på polisens nationella operativa avdelning, kallas upp för att bistå den lokala polisen i mordutredningen. När hon anländer till den utrymda stan är hon redan brännmärkt av ilska. Hennes privatliv är trassligare än någonsin. Och på arbetet har hon i princip gjort sig omöjlig. Till sin hjälp får hon den lokale mordutredaren Tommy Reyer, som är hennes raka motsats, och tillsammans ger de sig in i en utredning som kommer leda dem till människans allra mörkaste sidor. I jakten på mördaren kommer de ställas inför större hot än hon någonsin upplevt.

Tävlingsregler
– Vad läser du helst under juletid? Berätta och motivera i en kommentar till det här inlägget. Glöm inte att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS CHARLOTTE QUIST!

58 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 5

 1. Jag passar på att läsa allt utom ren science fiction— för mig är julen fylld av nuet och stråk av minnen <3 Jag passar på att bevara det på något sätt , njuter :)
  Med familjen runtomkring är det ju dessutom lite lättare att kunna fokusera på det man hört och kan än att tänka framåt på det man inte fullt förstår eller vet :)

 2. Jag läser helst stämningsfulla och trivsamma deckare, gärna historiska.

 3. Läser allra helst deckare och två av mina favoritförfattare är norske Jörn Lier Holst samt landsmaninnan Unni Lindell. Har läst alla deras böcker och den ena är bättre än den andra.

 4. Deckare är det bästa jag vet,
  det är ingen hemlighet!
  Spänning och kanske en liten gnutta romantik i kombination,
  ger mig en avkopplande lässensation.

 5. Sitta hopkrupen i soffan, under filten med en kopp te o läsa svenska deckare, ser fram emot Keplers nya!

 6. Jag läser oftast deckare men under jul när alla böcker börjar ta slut då brukar det bli utsvävningar utanför min komfort zon.

 7. Läser just nu Lina Sjöbergs Resa till Post Said. Lyssnade på hennes sommarprat och blev tvungen att leta reda på den. Fanns på second hand.

 8. Jag har ingen familj å jag firar inte jul (för att det inte är nån höjdare att fira ensam). jag jobbar alltid så mycket som möjligt för att lixom ignorera att julen ens finns. Men på nått sätt längtar jag ändå efter detdär glada, familjära myspyset så jag fördjupar mig mer än gärna drömmande i juliga feelgoods med lyckliga slut.

 9. Jag läser helst historiska romaner eller mordgåtor! Så denna vinst är ju väldigt passande för mig! Annars läser jag mest för barnen nu för tiden och då är det Astrid Lindgren eller Dinosaurier som gäller! 🦖

 10. Vad jag helst läser brukar inte ta på mig någon ”bok” håller mig öppen förryckte smått som klassiska julsagor, juliga recept, och serierna Hälge och Mulle tillsammans så kommer jag in i en julig stämnings känsla

 11. Jag läser mest deckare! Men kan absolut läsa julböcker också!! Finns inget bättre än att ktypa upp i soffan med en bra spänningsroman!!

 12. Efter att just ha avslutat ett par ”hårdkokta”, tuffa böcker, av Kate Quinn ska jag under juldagarna njuta av ett par böcker som jag fått i present och sparat… och sparat:

  Jojo Moyes – ”Toner i natten” och den senaste ”Bergens stjärnor”. Även hon skriver, som K Quinn, om starka kvinnor men på ett mjukare sätt och inom helt andra områden. Hennes böcker griper och känns i hjärteroten.

 13. Jag tycker att det är mysigt med julböcker, så jag försöker läsa några sådana i juletider <3

 14. Jag läser gärna deckare under julen,
  de passar så bra när natten är kulen.
  Med massa spänning och svåra fall,
  skulle man kunna tro att vintern blir extra kall.
  Men jag tycker att en deckare i juletid,
  bara bidrar med fantastisk julefrid!

 15. Jag läsar helst kriminalromaner, spännande historier som är svåra att lägga undan. Lite psykologisk spänning gör det ofta ännu bättre i historierna.

 16. Astrid Lindgren tillsammans med mina barn. Julen är för mig en tid att vara tillsammans och jag älskar våra högläsningsstunder under en filt i soffan <3

 17. Jag läser helst chiclit som utspelar sig under julen. Tycker det är mysigt att ha en julbok och chiclit får mig på det goda humör jag vill vara på under julen.

 18. I december läser jag gärna berättelser som utspelar sig i traditionella vinterlandskap med bitande kyla och gnistrande snö. Berättelser där man efter dagens göromål samlas kring brasan eller i det trånga välkomnande köket. Stämningsfullt, tryggt och traditionellt ska det vara i december.

 19. Det blir mycket barnböcker (om vi nu får samlas i jul) annars tar jag gärna, så länge barn med familjer är hemma, en feelgoodbok som man enkelt kan läsa några rader i när det blir en liten stund över. sen när vi blir själva igen, kryper jag gärna upp i soffan med något riktigt spännande.

 20. Jag läser nästan vad som helst precis dom under resten av året.
  Men kanske att det blir lite mer feel good böcker.

 21. I år ska jag läsa Keplers nya som jag lånat på biblioteket och har väntat länge på!
  Jag har svårt för smöriga julböcker så den hör vinsten hade passat mig perfekt!

 22. Det blir oftast deckare men kan även slinka med en stämningsfull julbok i år blir det Jul i krinolin av Amanda Hellberg

 23. Läser gärna biografier, den här julen blir det två danskar:
  Jens Andersen – Kim Larsen, Mina unga år
  Elias Bredsdorff – H.C. Andersen, Människan och diktaren (än en gång…)

 24. Jag är alltid extra förtjust i deckare och thrillers under julen. Gärna en som utspelar sin under vinterperioden. =)

 25. Under denna pandemitid läser jag och läser och läser…mest kriminalromaner, deckare varvat med nyutkommen skönlitteratur. Inget får tiden att gå som en bra bok. Barnböckerna ligger olästa tills barnbarnen får sitta i mitt knä igen.

 26. Jag läser allra helst deckare eller mysiga barn/tonårsböcker med dottern.

  Kram Sanna

 27. Jag läser gärna deckare…men allra helst läser jag julsagor och sagor om folktro och väsen. Allt är lite extra magiskt under den mörka kalla juletiden.

 28. Hag läser helst fantasy eller feel good böcker under jul då det är magins och vardagsmysets tid

 29. Jag läser om Henning Mankells Himmel över London för språket, mystiken, spänningen och för att den räcker länge!

 30. Jag läser gärna feelgood, böcker i vintermiljö för att komma i stämning om jag ska läsa skönlitteratur, annars gärna kokböcker eller pysselböcker som inspiration för helgerna.

 31. Denna jul blir det ljudbok, Jidhoffs jul av Denise Rudberg. Troligen både mysig och spännande.

 32. Deckare, deckare & åter deckare! Det är min absoluta favoritgenre & jag har svårt att byta ut dem mot något annat. Julkänslorna får jag istället genom filmer, då jag är barnsligt förtjust i julfilmer.

 33. Är svag för deckare och kriminalhistoria. Ibland när jag fått böcker i julklapp börjar jag läsa dem direkt :)

 34. Under julen får det bli feel good eller deckare något där jag inte behöver tänka så att jag på dagarna kan blänka. Inte ligga hela natten i spänning eller djupa tankar, så när man vaknar huvudet bankar. Skönna drömmar somna med ett leende, boken för mig till andra vyer, annat seende! Nästa dag jag vaknar pigg, dagen dansas som en jigg

 35. Det är lite varierande. Deckare läser jag hela året så det brukar det ofta bli även under jul. Men annars är det mysigt att läsa någon bok med jultema eller någon fantasy. Kikar också gärna på film med jultema för det är så mysigt.

 36. Jag läser helst något väldigt traditionellt för mina barn och oftast faller valet på Tomtemaskinen med Pettson och Findus. Den är så söt och full av omtanke och kärlek mellan katt och gubbe.

 37. Helst deckre,men även gripande drama som ”Himmel över Alaska” av Kristin Hannah, en fantastisk bok där man får följa med till en helt annan miljö!

 38. Jag brukar inte läsa någon speciell genre bara för att det är jul. Jag tar den bok jag för tillfället känner för att läsa. Om jag har något recensionsex i läshögen väljer jag den boken, för jag prioriterar alltid recensionsex som jag har tackat ja till.

 39. Som en godispåse min bokhylla är. Därför vill jag gärna vinna de två böckerna här. Att kunna välja och vraka vad nu mitt läsintresse vill smaka. Just nu läser jag en fantastisk bok Där kräftorna sjunger av Delia Owens.

 40. Jag läser det mesta. Just nu läser jag om kåserier av olika författare. Herman Lindqvist, Täppas Fogelberg och andra

 41. Läser gärna Bamse och Kalle anka serietidningar för barnen i juletid för det är temanummer om julen då och då hinner jag med och fixa lite annat efteråt som har med julen att göra

 42. Både hemma och på jobbet blir det nästan uteslutande barnböcker som jag läser! Men jag klagar inte, älskar högläsning och ofta fångas jag lika mycket som barnen. Men vinner gärna en bok till mig själv med! :)

 43. Jag funderar på att ta mig an någon riktig mastodontbok, som t.ex. Greven av Monte Cristo (den oavkortade versionen). Eftersom det inte blir så mycket släktkalas i år borde jag ha gott om tid att läsa…

 44. Jag brukar läsa någon lättsam feelgood bok med jultema, som nu läser jag boken 24 goda gärningar av Jenny Fagerlund. Det ger en lagom mysig stämning som passar in i julen. Men det kan bli en och annan deckare också. Julevangeliet ur böckernas bok hör också till, den vill jag dock höra som högläsning av någon annan så blir det lite högtidligt. Böcker med gåtor är roliga att läsa när man samlas med barnen som omväxling till att spela sällskapsspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s