Julkalendern 2020 – Lucka 8

I dagens lucka är det Bokfabriken som sponsrar med ett härligt feelgood-paket. I paketet hittar ni ”Lättklätt i tryckkammaren” av Karin Brunk Holmqvist samt ”Älskade jävla jul” av Birgitta Bergin. Perfekt läsning inför julen med andra ord!

Om ”Lättklätt i tryckkammaren”:
Det lilla huset i Ljunglyckorna på Österlen passar perfekt för pensionärerna Agnes och Adolf. De trivdes aldrig i lägenheten inne i samhället. Agnes tänker påta i trädgården och så ska hon äntligen skaffa katt. Adolfs plan är mer stillasittande och han förstår inte vad de ska med ett kattskrälle till, men snart nog får han annat att tänka på. För i husen omkring sker det saker!

Grannparet Rut och Herman blir snabbt deras vänner, och herrarna tar för vana att försvinna in i Hermans bod på kvällarna. Där vankas det starka drycker och lättklädda damer

Annat är det hos Lutz, grannen på andra sidan. Från hans tomt hörs ett fasligt väsen och vad det än är han bygger så är skapelsen både stor och hemlig. Är det Frankensteins monster som döljer sig under presenningen, oroar sig Adolf.

Ja, märkliga ting sker i bygden. Det viskas om osaliga andar, och någon kör omkring i en gammal likbil med en amerikansk flagga vajande från antennen. Ljunglyckorna kommer aldrig bli sig likt igen.

Om ”Älskade jävla jul”:
Amy älskar julen. Tror hon, i varje fall. På senare tid har alla jultraditioner och att-göra-listor känts som ett tvång. Inte blir hetsen mindre av att Amys deckardebut verkar ha gått både läsare och bokhandel förbi, trots hennes ansträngningar om att göra sig hörd i mediebruset.

Allt förändras när Sveriges mest framgångsrika förläggare hör av sig. Han viftar med ett femboksavtal, uppfinner en ny genre, tycker att hon ska ha med mer sex och ser till att Amy hamnar i en morgonsoffa i tv. Mediesverige nappar och plötsligt är Amy eftertraktad och förföljd av ett nättroll.

Livet snurrar allt fortare och Amy inser att hon inte hänger med. Hon har tappat kontrollen över sitt författarskap och hennes älskade jul är i fara. Inte blir det bättre av att hon slår vad med sin man om att klara sig utan sociala medier i en hel vecka. Julen närmar sig med stormsteg, totalrenoveringen av köket förvandlas till en katastrof, hennes bok rusar på försäljningslistorna och hon syns på löpsedlarna i en het omfamning med en främling.

Tävlingsregler
– Vad är det bästa på julbordet? Motivera kort ditt svar i en kommentar till det här inlägget. Glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS ELIN!

70 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 8

  1. Köttbullar, julskinka, mimosa sallad. Så gott. Är inte mycket för sill, sillsallad och en del annat.

  2. Det bästa på julbordet är helt klart mina hemgjorda köttbullar! Det går inte att köpa så goda köttbullar och jag gör de bara av de bästa råvarorna. Längtar redan efter att få äta dom – fast det tar lång tid att stå och rulla och steka alla…

  3. Bästapå julbordet är rödkål omeletten med kantarellstuvning hemgjorda köttbullar bruna bönor ananassallad rödbetssallad prinskorv läckökörven är ett måste.

  4. Det bästa på julbordet måste vara Julskinka! Omg jag äter tills jag spricker. Men när jag tänker efter så är precis allt lika gott förutom sillen!! 😁

  5. Julmusten är det bästa på bordet, varar ända fram till påska. För då kommer påskmusten fram.

  6. Bästa på jul bordet är maten är slut och magarna fulla. Då vet man att man gjort ett bra jobb.

  7. Ja, även älskade jävla julbord ;) Bäst gillar jag nog vörtbrödet som jag alltid bakar, och som pålägg gravad lax eller Västerbottensost och fikonmarmelad. Mums!

  8. Det bästa med julbordet är numera, sedan barnen blivit större, är tiden.
    I lugn och ro, kan man stilla och samvetslöst njuta länge och väl av denna härliga måltid, omgiven av en förhoppningsvis underbar julstämning och människor man tycker om.

  9. Verkar intressant läsning till jul helg
    Ett måste våra julbord är finska kålrotslåda

  10. Det bästa är småost kan äta ihjäl mig på det. Mamma brukar alltid göra extra mycket för hon vet att detvär min favorit 🤤

  11. Janssons frestelse är det godaste enligt mig! Blir speciellt när man bara äter det två gånger om året! :)

  12. Det bästa på julbordet är lutfisk med den perfekta lutfisksåsen som görs av min pappa med kommentarer från min mamma om att det (varje år) är för lite peppar i.
    De är sedan 20 år separerade men firar alltid julafton tillsammans och lagar mat.
    En tradition som skapar magi på julafton.

  13. Köttbullar (självklar hemmagjorda) är det som är viktigt för mig, det är riktigt gott, speciellt när man får ta en direkt från stekpannan 😁

  14. Älskar kombinationen julskinka, rödbetssallad och ugnsomelett med svampstuvning. Skulle kunna gå bara det på min tallrik. Passar så himla bra ihop på nåt konstigt sätt.

  15. Det bästa på julbordet är Janssons frestelse. Älskar potatis och smaken av ansjovis är så gott.

  16. Bästa på julbordet är julmusten. Härligt bubblande, dricker inte alls under resten av året, så då blir det speciellt. Ser särskilt fram emot i år, förra året var jag gravid och då smakade det skunk…

  17. Helt klart de hemgjorda köttbullarna, vi brukar alltid ha minst tre olika kryddningar på dem! Mums!

  18. Det absolut bästa är de brunade potatisarna. Tillhör det danska julbordet, men så har jag ju den bakgrunden med.

  19. Jag älskar mammas gravade lax. De jular jag varit gravid har jag verkligen saknat just laxen!

  20. Inom mig är jag en sann smålänning för det bästa är sylta i alla former. Förmodligen särskilt gott för att jag bara äter det till jul.

  21. Jag älskar mammas köttbullar!
    Äter inte så mycket kött längre så då blir dem här extra speciella och det är så mycket tradition och kärlek i dem ❤️

  22. Jag misstänker att detta inte är någon vinnare, men jag vill absolut ha kokta grisfötter. Min pappa älskade dem och jag åt dem också och på den vägen är det. Jag är dock ensam i min familj att vilja äta grisfötter. Men de är så goda!

  23. Mammas köttbullar som oftast görs av ekologisk färs. Själv tycker hon att de inte blir bra, men alla älskar dem. Just dessa böcker skulle lilla mamma kvickt få låna om jag vann. Hon är inte den typen som läser Lars Kepler precis 😀

  24. Senapspanerad skinka (lagom fet) med äpplemos, köttbullar, prinskorv, janssons frestelse och brysselkål. Finns det på julbordet så är jag mer än nöjd!

  25. Jag lägger min skinka själv, alltid med ett ben i som jag tycker ger extra god smak.och den brukar bli så god efter att man har griljerat den Och naturligtvis kokar jag en extra lite stark senap. Mums!

  26. Det bästa på julbordet är äggen och julbrödet. Jag äter inte något på julbordet, förutom dessa. Dessutom är ägg det bästa man kan äta. (Förutom bröstmjölk – men det hoppar jag över!)

  27. Ljusen! De skapar en mysig, härlig och avslappnande stämning så att man glömmer bort att man egentligen är proppmätt och redan tröttnat på julmat.

  28. Allt! Så mycket gott och inget vill man vara utan! I år tänkte jag att vi skulle dela upp julbordet istället för att äta allt på en gång, men jag är inte helt säker på att det blir godkänt av familjen…

  29. Jag har svårt att välja för jag blandar gärna ihop maten. Men om jag måste välja så är det lax i alla former, helst varmrökt! Det älskar jag!

  30. Köttbullar och leverpastej är det bästa på julbordet! Kan äta det i flera dagar, tröttnar aldrig!

  31. Kokt potatis, Veganska köttbullar, Veganska prinskorvar, inlagda rödbetor och ättiksgurka, stark senap, Vegansk rödbetssallad, Vegansk rökt skinka, Vegansk potatissallad, julmust, chai-te med havremjölk, Vegansk risgrynsgröt/ris a la Malta, pepparkakor, clementiner. Och så sällskapet runt julbordet så klart!

  32. Det finns vissa saker som sätter pricken över i:et
    som genom sin existens förgyller livet!
    Min sambos köttbullar med citron är ett sådant exempel då det är som bäst,
    som gör julaftonsmaten till en riktig smakfest

  33. Löjrommen 🙂 det är liksom lyxen, inget en äter speciellt ofta.
    Och vi har ju den bästa här så lyxigare kan det inte bli!

  34. Min mammas risgrynsgröt som är ett gammalt släktrecept. Den får en att spricka av glädje (och mättnad) och receptet är flera sekler gammalt, gjort av en kokerska som jobbade på en stor herrgård. Hon jobbade där bara några år eftersom hon blev gravid med herrn i huset, vilket var en stor skandal då. Jag är stolt över min släkt och gröten påminner mig om varför.

  35. För mig är lutfisken det klart bästa på julbordet. Minns när jag var liten och vi la den i lut på Anna-dagen. Så gott med vitsås, kryddpeppar och potatis till. Ingen jul utan lutfisk!

    1. En riktigt god Jansson är nåt som alltid går hem.
      Sen är ju den där köttbullen man nallar direkt i köket när man tar maten alltid så god.
      (Ja med gaffeln förstås😉)
      Efterrätten med en skål Chokladpudding, mandariner och persikor till Kalle är en riktig höjdare.

  36. Äggost en! Den kanske inte är given på många julbord men för mig är den allt ❤️ min farmor gjorde alltid vår och tack och lov lärde hon mig.
    Varje jul är det nu jag som gör äggost en och då känns det som att min farmor är med vid julbordet.

  37. Det bästa på julbordet är min käre mans underbart goda Janssons frestelse. Vår goda julsallad med kinakål, äpple, apelsin och granatäppelkärnor kan jag inte vara utan. Grönkål i olika former vill jag också ha.

  38. Janssons frestelse är en favorit. Gott även att värma om det blir rester. Passar till mycket och ska lagas med mycket grädde.

  39. Det bästa på julbordet är helt klart Janssons frestelse! Fisk är lika gott som det är nyttigt. Den krämiga, smakrika frestelsen blir bara godare av att den äts så sällan.

  40. Det bästa enligt mig är pappas hemmagjorda köttbullar. Han brukar variera detta i minst två olika smaker varje år. För min del äts det numera (sedan jag flyttade hemifrån för 10 år sedan) endast på julafton och vid påsk. Det betyder därför lite extra och de gör att jag längtar efter det varje år.

    Kram Sanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s