Julkalendern 2020 – Lucka 16

Nu är det bara lite mer än en vecka kvar till julafton. Längtar ni? Idag är det Sekwa som sponsrar kalendern och vi tävlar ut ett exemplar av boken ”Hamnet” av Maggie O’Farrell.

Om boken:
I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.

Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet.

När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet.

Tävlingsregler
– Hur ser vanligen era julaftnar ut? Har ni några traditioner som ni aldrig ruckar på? Berätta i en kommentar till det här inlägget! Glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS INGELA BERGLUND.

48 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 16

 1. Vi börjar alltid morgonen med att öppna en julklapp, äta en god och lång frukost. Kolla på julkalendern tillsammans. Sen klär vi på oss varma kläder och har en lång promenad. När vi kommer in dricker vi varm choklad, lyssnar på julmusik eller kollar på en julfilm framför öppna spisen. Sen äter vi lunch, fikar på eftermiddagen. Sen blir det julbord och sen öppnar vi julklapparna. Sen är alltid traditionen att se på Svensson Svensson och Tomten är far till alla barnen. Dom traditionerna ruckar vi aldrig på

 2. Det börjar med grötfrukost och julmusik tillsammans med hela familjen. Vi brukar ha Trisslotter som vinst till den som får mandeln, en kul tradition som uppkom för några år sedan. Sedan tar vi det lugnt en stund, gör oss i ordning och förbereder inför jullunch. Ofta går vi ut på en promenad efter lunchen.

  När vi kommer hem tittar vi på Kalle Anka och fikar innan vi öppnar några julklappar. Vi lyssnar på mer julmusik och sitter och pratar, öppnar sedan resten av julklapparna. Tempot är ganska långsamt men det behövs för att vi ska hinna smälta allt, maten, presenterna och dagen i sin helhet. Senare på kvällen har vi, tro det eller ej, hunnit bli lite hungriga igen och äter en lättare middag. Vi avslutar ofta med att prata och kanske spela ett spel.

  Jag känner mig alltid lugn dagen innan och på julafton. För jag vet vad jag har att vänta mig, att dagen ser precis likadan ut som den alltid gjort. Det är en trygghet.

 3. Vår familj firar alltid hemma hos oss. Märkte hur trötta barnen när vi åkte runt hos olika släktingar på julafton. Julen är ju barnens högtid.

 4. Vi börjar dagen med pyjamasmys vid TVn, sen går vi ut med en termoskanna med varm choklad i naturen. Vi hittar en trevlig stubbe och dricker vår varma choklad. Vid tretiden åker vi över till mina föräldrar som bor fem minuter bort och firar jul med sång och dans. Vi tittar på Kalle, vi dricker glögg och äter julamat.

 5. eftersom vi är flera i familjen och 3 av barnen är vuxna med egna familjer brukar vi fira alla i den mån det går hos ena eller andra familjen. Jag har inga större rutiner mer än att jag vill ha skinka med dopp i grytan på julaftonen. OCH VIKTIGAST AV ALLT —INGEN ALKOHOL—

 6. Wow, fin tävling! Den viktigaste traditionen är att få vara med närmsta familjen. Vi brukar börja med någon uteaktivitet på förmiddagen som skidåkning, pulka eller promenad. Sen blir det grötlunch och på eftermiddagen sällskapsspel/julmatsförberedelser innan tomten kommer och vi äter julbord. Jag älskar Karl-Bertil Jonsson så det vill jag gärna se på TV men Kalle Anka kan jag slippa.

 7. Härlig dag med familjen utan stress. Efter en lång frukost är det förberedelser för julmat, min syster m fam brukar komma. Vi äter gott och fikar med julgodis till Kalle. Sen julklappsöppning och så Karl-Bertil Johnsson som är ett måste.

 8. Klart jag längtar!! Det är jag och min mamma samt hundarna som firar jul hemma på morgonen öppnar vi julstrumpan, sedan sitter vi framför Nyhetsmorgon och äter frukost en stor kopp varm choklad med vispgrädde och två dubbel lussekatter var. Sedan gjör vi oss i ordning (byter om dukar av mm) vi har altid gjort så att vi börjar att öppna klappar på förmiddagen för att sedan till lunch äta ett litet julbord med de vi gillar ( kalvsylta, gravad lax, köttbullar, prinskorv, skinka, vörtbröd) efter att vi dukat undan så brukar det variera beroende på hur länge vi åt antingen blir det Kalle direkt eller så kan vi ringa någon i familjen och kanske öppna nån klapp. Mamma somnar altid under kalle men efter det tar vi det lugnt öppnar någon klapp som är reserverad till efter Kalle ringer resterande och tackar och önskar god jul vi knaprar på lite snacks under kvällen vi ser kan du vissla Johanna och Karl Bertil Jonson och äter risgryns gröt till middag så har det i stort sett sett ut hela mitt liv

 9. Dricker alltid varm choklad med grädde på morgonen samtidigt som jag löser korsord på julafton 😊

 10. Vi inleder alltid morgonen med att duka morgonfika (japp, innan frukost) och under tiden vi fikar får barnen öppna första julklappen. Sen bakar vi lite goda saffransscones och croissanter, kokar risgrynsgröt och varm oboy, och äter frukost framför julkalenderns sista avsnitt. Morgontraditionen är viktig och sätter stämningen för resten av dagen, som kan se lite olika ut, men återkommande inslag (förutom i år) är annars att släkten kommer till oss på kvällen och så äter vi en riktigt härlig julbuffé och byter julklappar.

 11. På förmiddagen tar vi hand om djuren i ladugården, sedan äter vi julbord och ser på Kalle anka. Sedan är det ladugården igen innan vi går in för att öppna julklappar och äta gröt. På kvällen ställer vi ut gröt till tomten.

 12. Vi har de senaste åren börjat skapa nya traditioner, inte minst sedan vi fick barn. Nu är det en mysig men ändå lite stressig morgon där vi delar ut varsitt paket. Julen firas hos oss så det är en hel del som ska fixas innan min och sambons närmsta familj kommer vid lunchtid. Vi äter julbord, kollar på Kalle, umgås och delar ut julklappar. Sedan brukar hela dagen ha gått och det är kväll. Då åker alla hem och vi får några timmar i soffan tillsammans innan det är dags att sova. Trötta men förhoppningsvis nöjda och glada. :)

 13. Vi börjar egentligen firandet redan den 23/12. Med plockmat och julfilm vanligen Nightmare before chrismas. Sen går vi ut på en julpromebad. Efter det spelning bingolotto och äter julgodis. På julaftonsmorgon ligger där en massa paket under granen som öppnas Efter frukost. Jesus läggs i krubban. Efter lunch åker vi till mina eller min mans föräldrar där vi ser på Kalle Anka och äter julmat Tillsammans med alla kusiner. Innan Karl Bertil Johnssons julsaga delas julklappar ut.

 14. Vi börjar firandet redan den 23/12. Vi äter plockmat går på julpromenad. Vi ser alltid Nightmare before chrismas, sen spelar vi Bingolotto och äter julgodis.
  På julafton ligger där en massa paket som öppnas Efter frukost. Jesus läggs i krubban. Efter lunch åker vi till mina ellmin mans föräldrar och ser på Kalle Anka tillsammans med kusinerna. Sen äter vi julmat. Innan Karl Bertil Johssons julsaga delas det ut paket.

 15. Tittar alltid på Svensson Svenssons julavsnitt. Brukar gå vid 21-tiden så vi är alltid hemma till den tiden, perfekt avslutning på julaftonen och en är alltid hemma i lagom tid för att kunna njuta av sällskapet och julklapparna i lugn och ro

 16. Ny tradition sedan ca fem år beroende på slitningar i familjen. Det innebär att jag och min yngste son (som alltså är vuxen) firar ensamma hemma hos mig och vi träffar inte ”stora, tjocka släkten” mer. Men han tycker att det är lugnt och skönt. Vartannat år kommer äldste sonen och i år kommer min särbo att fira med oss på behörigt corona-avstånd. Han brukar fira med sin storasyster som är mycket gammal och bor på serviceboende. I år sätter coronan stopp för det. Kalle Anka kl 15 är livsviktigt för mig, men bara för mig! Juldofter är essentiellt, hyacinth, gran (i år från doftolja), saffran och andra ju(v)liga dofter. Mitt julbord skiljer sig åt från det konventionella. Söner och särbo får köttbullar och prinskorv m m men jag gör mitt vegetariska med hasselnötslåda, fylla Napolitanska paprikor, svamptarteletter och morots- och cashewnötsrullad.

 17. Vi firar nog som folk gör mest tänker jag. Det som kanske skiljer ut sig och som är tradition är att vi efter klapputdelningen på kvällen beger oss till kyrkogården som ligger alldeles intill där mina morföräldrar bor, för att även hedra de nära och kära som inte finns bland oss längre. En annan fin tradition är att vi alltid inleder min födelsedag, juldagen, med att gå på julotta i bygdens kyrka. Så stämningsfullt och bättre start på sin egen stora dag går inte att få.

 18. Vi har inte så inrutade rutiner i vår familj. Men vid ett tiden äter vi julmat, sen ser vi på Kalle Anka och efter det kommer Tomten. I övrigt så bara umgås vi och njuter och pysslar med maten och sånt.

 19. Vi börjar morgonen med julaftonsbastu, innan vi äter ”brunch”med gröt och julsmörgås

 20. Vi börjar dagen med att griljera skinkan sedan blir det julens första skinkmacka till frukost, framför sista avsnittet av julkalendern, sedan börjar vi med julgröten som vi alltid äter vid tvåtiden, med julmust och skinkmacka, för att hinna klart till Kalle Anka, då passar vi på att fika också. Sedan händer det att vi dansar kring granen, eller går en liten runda, för att sedan tillsammans börja med ett julbord som vi alla tillsammans fixar fram. det är så mysigt när alla samlas i köket och hjälps åt

 21. Jag firade länge med gamla mamma och pappa. Efter deras död fick jag komma till min brors och hans hustrus familjs firande. Då blev det julklappsspel som var jätteroligt! Förra året gjorde jag för första gången de traditionella finska ugnsjullådorna (morotslåda och kålrotslåda) och trodde att det skulle bli tradition. I år får jag inte komma till min bror p.g.a. restriktionerna, så jag planerade att tillbringa helgen på gubbvännens demensboende. Men precis idag kom telefonsamtal därifrån att sjuksköterskan blivit smittad och att de ska testa alla boende och all personal. Så det är totalförbud mot besök. På fredag ska jag dit igen, men måste kolla först.
  Det kan hända att julen blir med TV:n som enda sällskap …

  1. Hej, kommentarerna godkänns när jag har möjlighet att göra det. Dock har din kommentar hamnat fel så vill du delta i dagens tävling får du lägga den i en kommentar till tävlingsinlägget, inte till bilden.

 22. På morgonen blir det tomtegröt och julmusik. Antingen firar vi hos mina föräldrar eller hos min svärmor. Jag fixar glöggen till Kalle Anka. Vi spelar oftast spel på kvällen. Så riktigt mysigt.

 23. Börjar morgonen med en mysig promenad med hunden och sedan blir det en kopp te framför någon bra julfilm på tv. Vid 3 tiden blir det Kalle, gott fika och presentöppning. Till kvällen bjuds det på god mat tillsammans med familjen.

 24. I vanliga fall brukar vi besöka våra föräldrar vartannat år, ha en lång mysig frukost, äta traditionell julmat, Hembakade julkakor, se på TV/film, spela spel, julklappar, trevliga samtal, etc. Kanske lite olika ordning beroende på var vi är. :-) I år är vi hemma själva.

 25. Vår tradition är att fira med min familj hemma hos mina föräldrar. Vi umgås, äter gott, spelar spel o tomten kommer med klappar efter Kalle Anka. Denna julen blir sig inte lik. Men det viktigaste är att vi mår bra och att vi kan ses ute o fira en liten stund. Tänk på dom som sitter helt ensamma.

 26. På julafton brukar vi samlas hela tjocka släkten. Höjdpunkten brukar vara Kalle Anka! Efter det kommer tomten och sedan är det dags för den obligatoriska julgröten!
  Tyvärr kommer vi fira själva i år och jag skulle behöva tröst i form av en god bok!

 27. Vi börjar med pyjamasmys och öppnar morgonklappar. Jag och mamma får namnsdagspresent eftersom vi båda heter Eva. Sen gör alla sig julfina och så försöker vi gå ut en sväng. Efter det förbereder vi julbordet. Klockan tre dricks det glögg framför Kalle och efter det är det dags för traditionellt julbord. När barnen inte kan vänta längre blir det julklappsutdelning. Sen soffhäng, julgotter och mys.

 28. Vi har bytt en del traditioner pga att jag skilt mig och nu bara firar med barnen vartannat år… men det som inte byts ut är julgodis, Kalle Anka och mycket tid för läsning och spel!

 29. Glögg som välkommen drink och sedan vänta in de andra UTAN MOBILER och sitta och prata med varandra till julmusik – sedan tar sambon fram sin hembakta saffran russin limpa och korven vi stoppat kryddat och rökt inför jul och sätter på julbordet. Sedan blir det traditionella julfirandet som vanligt

 30. På morgonen blir det ofta en långsam frukost och julkalender på TV. På förmiddagen ett besök till gravgården, och på kvällen mat och paket. Det bästa som finns är att göra så lika som möjligt år efter år.

 31. Jag bor med bara 5 minuters promenad ifrån mina föräldrar. Vi brukar därför starta upp på morgonen här hemma där vi kliver upp och gör oss redo för dagen. Dottern brukar få öppna en julklapp på morgonen (som vi vuxna har valt ut och som oftast innehåller något hon kan sysselsätta sig med). Därefter brukar vi gemensamt gå över till mina föräldrar där årets traditionsenliga julfrukost serveras. Den består givetvis av risgrynsgröt med mandel, skinksmörgåsar med senap och så ett glas mjölk till.

  Därefter brukar barnen (dottern och min yngsta lillebror) sysselsätta sig med den julklapp de fick på morgonen. Det varvar detta med TV tittande tillsammans med oss vuxna. En stund senare är det dags att börja förbereda årets julbord. Vi turas om att pyssla ute i köket med själva matlagningen och att duka bordet. Så småningom är det dags att äta och vi slår och ner till bords. När vi ätit klart är det dags för Kalle Anka på TV:n innan tomten kommer. Julklappar öppnas och leks med en stund och därefter är det mys tillsammans hela familjen. Då kommer alla familjespel fram och lite gott i form av desserter.

  Kram Sanna

 32. Vi firar vanligen i fjällen, bara vi i familjen. (Make och 4 barn). Vi åker skidor hela dagen, äter våffla till mellis (våffelställe på skidorten).
  Kör julklappsspelet på kvällen och äter valda delar från ”julmaten”.
  En mysig och aktiv dag! Fantastiskt härligt.

 33. Åh vilken fantastisk vinst, jag älskar Maggie O’Farrell och längtar efter att läsa Hamnet! <3 Våra traditioner på julafton skiljer sig mycket åt beroende på om vi är tillsammans med mina föräldrar eller mina svärföräldrar (ungefär vartannat år) och vi har också rest bort vissa jular, men några saker jag gärna tar med oavsett var vi firar jul är: min mammas goda hasselnötskakor, julstrumpa på morgonen (som enligt vår tradition ska innehålla något att läsa och något att äta), och att vi bara är tillsammans! I år är första julen vi firar utan föräldragenerationen och vi satsar på en lugn julafton utan krav.

 34. Vi har nästan alltid gjort på lite olika sätt de senaste åren! Men det är ju alltid frukost och titta på Astrid Lindgrens jul. Julbord till Lunch, Kalle på tv och rester till kvällsmat. Och lite extra godis under dagen!

 35. Jullunch med blöta (tunnbröd i skinkspad) och skinka och ett paket! Sen Kalle naturligtvis. Vid 17 middag. Efter maten öppning av julklapparna också avslutar vi med ett julklappsspel!

 36. Ärligt talat är vi väldigt flexibla men ätas ska det så klart. Gärna julmat för min del men vi har testat annat också. Så länge det finns rikligt med julgodis är jag nöjd. Men en given tradition är att vi börjar dagen med att skrapa varsin triss. Och hos oss är det inte bara Kalle som är heligt utan även Kan du vissla Johanna.

 37. Svensk jultallrik mitt på dagen och internationell julmat på kvällen. Så klart måste vi se Kalle Ankas jul och efter det öppnar vi julklapparna. Tärningsspel om småklappar är kul också.

 38. Det är maten och människorna som är i centrum – men pralinerna skippar vi aldrig!

 39. Efter att ha förlorat min mamma och min mormor så har traditionerna förändrats. Nu skapar vår lilla familj egna traditioner och ett annorlunda år som detta håller vi i de traditioner som som går.

  Skinkan griljeras på lillejulafton och avsmakas med senap på knäckebröd innan de sista klapparna slås in och placeras under granen. En liten klapp i julstrumpan till lillstrumpan. julsstrumpa lite klappar, god matt spela spel och quiz och bus. Viktigast är att vi har varandra.

 40. Alla julafton ser olika ut. Men en sak som inte ruckas på är Kalle anka och julmaten serveras efter den. När jag var barn åkte jag buss från min mamma till min pappa (5 min mellan) så jag hann bara se början på kalle. Jag ville fira jul med de båda så bästa lösningen var så, de gånger bussen inte gick (när julafton var på en helgdag) skjutsade de halva vägen var. Sak samma, så en julafton för mig är att inte vara hemma! Vi har firat hemma två gånger (i vuxna dagar med egna familjen) men det känns inte rätt. Så fira borta är min julafton. Sen har vi någon dag runt julafton en egen julafton hemma då jag är kräsen vad som ska finnas på julbordet och kan då göra min mat.

 41. Den finaste traditionen är att tända ljus all de vi förlorat. Sen ska man äta mammas kavring, salami och rostbiff och rervbensspjäll med pappas hemgjorda superstarka senap

 42. Vilken underbar bok det verkar vara! Jag har inga särskilda traditioner längre, det är mest som en vanlig dag. Brukade vara med på ett öppet julbord några år, men i år blir det inget pga pandemin.

 43. När mormor och morfar gick bort blev inte julen detsamma. Firar numera hemma med några få. Det som återkommer är att jag måste ha många hyacinter och god mat. Att skänka pengar till hemlösa katter i julgåva är också viktigt.

 44. Mysig morgon sen normalt sätt julmiddag med familjen och närmaste släkten. Lite tv och sen spelar vi alltid sällskaps spel som kan ta flera timmar! Det är roligt. Ofta är det något nytt spel med som julklapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s