Julkalendern 2020 – Lucka 23

Då har vi kommit till den näst sista luckan i den här kalendern och imorgon är det äntligen julafton. I dag är det Bokförlaget Polaris som sponsrar med ett härligt paket och titlarna ”Övergivenheten” av Elisabeth Åsbrink, ”Bibliotekarien i Auschwitz” av Antonio Iturbe och ”Dottern” av Lena Andersson. Tre starka romaner!

Om ”Övergivenheten”:
Övergivenheten är en roman om en familj, om tre kvinnor och tre städer, som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familjehistoria. Berättarjaget vill en gång för alla vill sätta namn på den ödsliga skugga som följt henne genom livet och som hon misstagit för normaltillstånd. Genom att skildra Rita, Sally och Katherine, spårar hon hur hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa. Det är en fängslande berättelse om kärlek, emigration och mänskligt liv i hatets skugga. Övergivenheten gestaltar med stor inlevelse erfarenheter och skeenden, såväl vardagliga som mer dramatiska under nittonhundratalet i Thessaloniki, London och Stockholm, och följer spåren tillbaka till judarnas fördrivning från Spanien under 1300-talet och 1400-talet.

Om ”Bibliotekarien i Auschwitz”:
Fjortonåriga Dita är en av många som sätts i Auschwitz. Hon tas, tillsammans med sin mamma och pappa, från Terezín-gettot i Prag till det ökända fånglägret. Hon lyckas dock på något sätt anpassa sig till den konstanta terrorn i lägret. Så när den judiske ledaren Freddy Hirsch ber Dita att ta hand om åtta skrifter som fångarna lyckats smuggla in utan att bli upptäckta, säger hon ja. Och blir därmed bibliotekarien i Auschwitz. En roman byggd på den verkliga berättelsen om den fd Auschwitz-fången Dita Kraus. En otrolig berättelse om en flicka som riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen.

Om ”Dottern”:
Dottern är Lena Anderssons uppföljare till den hyllade romanen Sveas son. Nu möter vi folkhemmets barnbarn. Inte minst får vi följa Ragnars dotter Elsa på hennes väg ut i livet, från barnets undran inför världen till den unga kvinnans konfrontation med tidens nya idéer och tänkesätt. Alltmedan folkhemmet, såsom hennes far såg det, sakta löses upp och dess syn på människan, samhället och tillvaron på alla sätt utmanas.

Tävlingsregler
– Vilken är din favoritjullåt och varför? Motivera kort i en kommentar till det här inlägget!

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS EMILIA SANDELL!

68 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 23

 1. I want a hippopotamus for christmas med Gayla Peevey :)
  En sån udda och rolig jullåt som jag upptäckt i år och den fastnar i huvudet och jag blir glad av den .

 2. The Little Drummer Boy, en väldigt vacker sång med ett ännu vackrare budskap om människovärde. Den har också spelats in i så många fantastiska versioner.

 3. All I want for christmas is you av Mariah Carey. Den låten är helt underbar och så vacker. Jag skulle kunna lyssna på den varje dag utan att bli less. Sen är Mariah Carey en av mina största idoler och förebild. Jag drömmer om att en dag få se henne uppträda live

 4. Jul, jul, strålande jul. För att mormor sjöng den så vackert varje jul för mig som barn <3 Jag har så fina minnen till den.

 5. Carol of the Bells – första gången jag hörde den var i filmen Ensam Hemma i slutscenerna när Kevin är i kyrkan och den är så fin ihop med den scenen också. All julmusik komponerad av John Williams är bra dock. Här är ett klipp där låten sjungs i början: https://www.youtube.com/watch?v=rgEP1niScLc

 6. Är väldigt förtjust i Last Christmas med Wham. En otroligt bra låt helt enkelt, texten är bitterljuv och man känner stor sympati med sångaren som fått sitt hjärta krossat men ändå är beredd att återigen utsätta sig för risken för den stora kärlekens skull. Häftigt!

 7. Holly Jolly Christmas (Burl Ives) – medryckande, underhållande och trallvänlig!

 8. Favoritjullåt är ”Feliz Navidad” med José Feliciano OCH dessutom fyller jag 70 ÅR idag (ni får gärna kolla det om ni vill o kontakta mig om det)
  Eller gå in på ”birthday” där kan man kolla det

 9. Favoritlåt är Last Christmas helt enkelt för jag förknippar den med jul. Jättefint paket.

 10. Den bästa jullåten är ”Bjällerklang”, den hade vi på en gammal skiva som barn och vi spelade den så mycket så ljudet blev till sist som en smurfkör. Den ger härlig julkänsla än idag.

 11. Vilket fint pris! Min bästa jullåt är ”O Helga Natt” av Jussi Björling. Han har en sådan otrolig röst och framför låten fantastiskt bra. Den ger mig verkligen julstämning!

 12. Adams julsång/O Helga Natt, framförd av Jussi Björling. Överjordiskt vackert, ingen jul utan den sången.

 13. Det finns många vackra låtar som jag lyssnar på men för att bli glad och komma i stämning är Just D:s Nu är det jul igen bäst. De fångar verkligen den svenska julen och firandet av den.

 14. Det är riktigt svårt men, It’s beginning to look a lot like christmas med Bing Crosby ger den där riktigt mysiga magiska julkänslan, som en Disneyfilm. Den sätter stämningen vid bakning och pyntning och inslagning av paket så allt känns riktigt mysigt och fluffigt och magiskt!

 15. Jag älskar Välommen Hem av EMD. Våra barns skola har en tradition att fjärdeklassarna alltid är med i stadens julkonsert, tillsammans med en lokal artist och en maffig symfoniorkester. Förra året var det min dotters tur, då sjöng de bland annat denna. Jag får rysningar än idag bara av tanken

 16. Vår julskinka har rymt jag blir alltid så glad när jag lyssnar och sjunger på denna. Gjorde alla stunder bättre, då jag bor i Jämtland så blir det mycket snö som skottas sätt på vår julskinka har rymt så blir det en favorit sysla

 17. jobbar på en förskola och till varje jul brukar vi dramatisera sången om tomtegubben hade snuva. barnen älskar sången, lätt att sjunga , och framför allt får vi en mysig stund tillsammans

 18. Oj svårt att bara välja en, men tänd ett ljus med triad är en favorit.

 19. Tänd ett ljus och låt det brinna är den bästa låten tycker jag, härlig att sjunga med till och jag har många minnen från den.

 20. Det finns så många fina jullåtar! T.ex. ‘O little town of Betlehem’ och ‘Det lyser i stille grender’ (norsk jullåt) ger stämning och framkallar julminnen från barndomen. :-)

 21. Dagen är kommen, julpsalm som vi sopraner har fått öva in en drillande överstämma till, men först på tredje och fjärde versen för att hålla in på överraskningen.

 22. Ave Maria, sjungs lämpligen av Nina Hagen. Känslofylld och stämningsfylld – den ska spelas på min begeavning!

 23. Believe med Josh Groban. Låten är helt underbar i både text, melodi och sång, sen är den även ledmotivet till Polarexpressen, en film man bara måste kolla på minst en gång varje jul. =)

 24. Just hittat en ny favorit som heter This time of year med Rhys Lewis. En sorglig låt om att sakna dem som inte finns med oss längre. Så blir det i år då man inte kan träffa alla sina nära och kära. Tänker på hur året har påmint om hur viktiga dem är.

 25. Min favoritjullåt är Fairytale pf New York, för att den är så ironisk & underbar utan att gömma allt ”elände” bakom massa falskt julemys. Genialisk & trallvänlig!

 26. En av mina favoriter är ”Jag såg mamma kyssa tomten jag” för att när jag hör den så tänker jag på mina julaftnar när jag var liten. Jag minns att jag tyckte att julgranen alltid var jättestor och det fanns gott om plats för många julklappar under. Minnena kommer tillbaks när jag hör denna låten och den ska sjungas i orginal av ett barn.

 27. Min favorit är Hey Ho med Freddy Kalas, jag blir så glad när jag sjunger med dottern på denna låten på väg till jobb och skola.

 28. Glädjens tid

  Det är det enda det handlar om. Att leta glädje och gemenskap.

  Efter att ha förlorat mamma och mormor och nu själv fått lite tuffa sjukdomsbesked så vet jag. De man har omkring sig är allt.

  Att dela tiden och samla nya minnen tillsammans.

  God Jul 💝

 29. Jag gillar Hey Ho med Freddy Kalas för den älskar sonen och sen har vi kört mycket tillsammans i familjen. Man blir glad av den!

  En glad lite roligt modern julsång.

 30. ”O helga natt” men det ska vara Tommy Körberg som sjunger den. Han gör den helt suveränt och jag får gåshud när jag hör den – tröttnar aldrig…

 31. Carol of the bells är en favorit. Ros i snö är en annan, men inte den version som finns inspelad, vi hade en annan melodi.

 32. Bjällerklang av den enkla anledningen att jag blir glad av den och det verkar så mysigt att åka fram i släde i ett vinterlandskap!

 33. Rock n roll christmas med Gary Glitter är så härligt jul och rock kombination att den avviker från de traditionella julsångerna

 34. Peter jöbacks version av halleluja är så stämmningsfull och vacker att jag får tårar i ögonen

 35. Älska Christer sjögren när han sjunger sjunger jul jul strålande jul då får jag rysningar av välbefinnande och julstämning o blodet

 36. White Christmas (Jag drömmer om en jul hemma)
  Denna låt är toppen då den väcker minnen med ett leende på läpparna
  När jag hör låten under Dec innan Jul är kommen så bygger den automatiskt upp en längtan och förväntan om vad som komma skall.
  Det gäller såklart denna jul
  Med även om den är så annorlunda den bara kan vara på många sätt.

  God Jul & Gott Nytt År
  Önskar jag att ni alla får

 37. Helt klart Koppången. Otroligt vacker text och melodi. Inte så många som känner till den heller vilket gör den lite extra speciell.

 38. Mer Jul med Adolfsson & Falk. En fantastisk jullåt som innefattar allt som har med julen att göra.

 39. Jul igen av Just D. Jag gillar att låten är antijul, för jag som inte gillar jul känner att jag inte passar in då alla ska älska jul. Så nu har jag fått en jullåt som representerar mig.

 40. Jag fullkomligt älskar ”Kärlek i paket” med artisten Babian. En låt som är avig, otraditionell och lite sorglig. Vem behöver ting, inslagna i julpapper? Det betyder ingenting i slutändan. Låtens crescendo när artisten tar i från tårna ger mig alltid gåshud.

  Håller tummarna att jag får läsa ”Dottern” i jul, den har jag sett fram emot länge. GOD JUL!

 41. Baby it’s cold outside med Ella Fitzgerald och Louis Jordan ÄLSKAR jag! Naturligtvis finns den i många andra bra varianter också, med den finns inget som slår Ellas gudomliga röst. Sen tycker jag verkligen att en duett hör julen, till och just den här är så mysig.

 42. Jag kan inte hjälpa det, jag bara älskar Feliz Navidad! Perfekt att sjunga med i och en härlig rytm man känner igen, dessutom bonus för att man får sjunga på både engelska och spanska!

 43. Koppången med dess stämningsfulla toner och dess vackra och betydelsefulla budskap.

 44. Jag fick en ny favorit förra året och det är ”I denna natt blir världen ny” med Carola. Så bra. Hörde den på förra årets Lucia som gick på Tv:n och sen har den fastnat. Det är något med låten.

 45. O helga natt med Jussi Björling eller Tommy Körberg. Ingen låt man blir upprymd av, men den är otroligt vacker.

 46. Halleluja :) Det finns ett klipp på Youtube där fyra norrmän –
  Espen Lind , Askil Holm, Alejandro Fuentes jag och Kurt Nilsen sjunger den hos Skavlan, man baxnar <3 Så vackert, man känner magin!

 47. Många är så fina, men Tänd ett ljus med Triad väcker många fina minnen om ungdomens dar…..

 48. Wow vilken vinst i dagens lucka! När jag läste beskrivningen av boken ”Bibliotekarien i Auschwitz” blev jag genast sugen på att läsa den. Håller därför tummar och tår för vinst såhär tätt inpå julafton!

  Min absoluta favoritjullåt är nog Holly Jolly Christmas sjungen av Michael Bublé :D Hans röst är ju som smör för öronen och sen är själva melodin och texten så mysig, trallvänlig, medryckande och känns sådär härligt julig. Man blir glad av den och man kan se hela låten utspela sig framför sina ögon :)

 49. Last Christmas med WHAM får det nog bli, har väl sett på den videon ett par 100 gånger. Och det säger väl allt! :)

 50. Last Christmas med är riktigt bra. Den låten symboliserar verkligen jul för mig.

  Kram Sanna

 51. Mer Jul med Adolphson och Falk är en stor favorit! Min pappa brukade spela den när vi klädde granen när vi var små, så den är starkt förknippad med de mysiga dagarna precis innan julafton för mig!

 52. Låt det snöa av Ulf Lundell. En låt som påminner mig om när jag i juletid for till Usa som 20 åring för många år sedan. Så mycket förväntan att sitta där i ett plan ensam över atlanten, det inger hopp.

 53. Har många julfavoriter, men Last Christmas med Wham står ut lite extra mycket för att den har hängt med ända sen 80-talet, då det mesta av min absoluta favoritmusik skapades. Håller tummarna för att jag vinner detta fina bokpaket som en julklapp som jag mer än gärna skulle vilja sätta ”läständerna” i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s