Tjoho, nu är det jul! av Ulf Nilsson och Emma Adbåge

Ruffe har hört rykten om att julen närmar sig. Om man är gris gäller det att fly ut i skogen, det har han hört. Och det gör Ruffe. Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans flyttar de in i ett övergivet torp i skogen, där redan mössen Andersson och Pettersson bor. Djuren bestämmer sig för att ställa torpet i ordning och skapa en överdådig jul. På självaste Luciadagen dyker en gruffande vildsvinsfru Vilda upp. Ruffe blir blixtkär! Och med Vilda kommer också en hel rad vildsvin i olika storlekar.

Förutom den julbok vi redan hade (recension kommer där med) valde vi att läsa 2017 års adventsbok ”Tjoho, nu är det jul!” i december. I 24 kapitel har vi bland annat mött grisen Ruffe och katten Kss-kss, men även en hel del andra speciella karaktärer och allt de tar sig för. Boken riktar sig till barn 3-6 år.

Boken innehåller en smula humor och även en del ämnen som kan vara både tuffa och svåra att prata om. Vad innebär det att vara ensam till exempel? På vilka sätt kan livet vara svårt? Varför får inte alla människor äta sig mätta?

Humorn visar sig bland annat genom att flera av djuren har egenskaper som vi människor har och att de vill se ut som oss. Det räcker väl att raka sig och sätta på sig en hatt när man är gris för att smälta in på en restaurang? Undermeningen att de ska hjälpas åt för att det ska bli så bra som möjligt är riktigt bra, och något barn behöver höra om och om igen. Det är också bra underlag för diskussion, likt de andra svårare ämnena som tas upp under dessa tjugofyra kapitel.

Kapitlen är alldeles lagom långa och innehåller några nya ord för barnen, men överlag är boken lättläst. Illustrationerna är lite charmiga men det är inte min typ av tecknarstil. Boken i sig föll inte riktigt i min smak men barnen tyckte om den. Jag saknar både julkänslor och mys, men den hade passat bra vid något annat tillfälle.

Författare: Ulf Nilsson
Illustratör: Emma Adbåge
Utgivningsår: 2017
Förlag: Rabén & Sjögren
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Ugglan & Boken | Barnboksprat | Agnes Bokblogg

Tidigare års adventsböcker som vi har läst:
– En klurig jul av Ingelin Angerborn (2018)
– Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem (2019)
– Magisk december av Katarina Genar (2019)
Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä (2020)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s