Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä

Det är den första dagen i Sams favoritmånad, julmånaden december. Det är äntligen dags för myset, glittret, hemligheterna, bakandet och pyntandet. På morgonsamlingen plockar läraren Ammi fram den magiska almanackan. Hon berättar att de varje dag fram till jul ska turas om att dra varsin lapp med dagens datum. Den som får julafton måste vakta lappen extra noga. När Esme frågar varför, skrattar Ammi och säger att annars blir det ingen jul.

Sam blir helt kall inombords och när julafton sedan råkar lossna ur almanackan och hamna i tvättmaskinen, då är det kört på riktigt. Men så berättar Sam för Esme vad som hänt, trots att de egentligen inte känner varandra. Och Esme bestämmer att de tillsammans ska göra allt som krävs för att rädda julen.

De senaste åren har vi hakat på det här med adventsböcker, alltså en bok där man läser ett kapitel om dagen fram till jul. Det är faktiskt en väldigt mysig tradition och i år tjuvstartade vi redan i november med att läsa årets adventsbok ”Vi måste rädda julen!” som riktar sig till barn 3-6 år men som jag skulle tro fungerar upp till 8-9 år.

I ”Vi måste rädda julen” blandas äventyr med vänskap, familjerelationer och julkänslor. Vi får möta Sam som är helt säker på att han har förstört julen men tillsammans med nya kompisen Esme försöker han göra vad han kan för att kompensera för detta. Tillsammans skriver de en lista på saker som hör julen till och bockar av allt eftersom, men det dyker upp fler saker än vad de hinner med att genomföra. Boken utgår ifrån ett barnperspektiv och jag upplever att man som läsare enkelt kan känna med och även tänka sig in i Sams situation. Det finns även utrymme för diskussion med barnen. Vad hade de gjort i den här situationen? Hur ska de lösa detta?

Förutom de tjugofyra dagarna som är fram till julafton bjuds vi också på extrakapitel. Kapitlen överlag  är korta och innehåller en stor illustration och ibland även något litet att kika på. Illustrationerna är fina och stämningsfulla.

Jag tycker detta är en fin och mysig bok som absolut inger julkänsla. Mina barn har tyckt bra om den och velat läsa varje kväll så det är ett tips till er som vill ha en adventsbok i december.

Författare: Ellen Karlsson
Illustratör: Cecilia Heikkilä
Utgivningsår: 2020
Förlag: Rabén & Sjögren
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Barnens Boktips | Gullis Lästips | Barn- & ungdomsboksbloggen

Tidigare års adventsböcker som vi har läst:
En klurig jul av Ingelin Angerborn (2018)
Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem (2019)
Magisk december av Katarina Genar (2019)

2 reaktioner till “Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s