En bästa vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård

Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser. Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig. Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället. Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?

Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna platsen hon en gång hört talas om, där inget pynt behöver bli stelt så fort en människa kommer i närheten och där det aldrig någonsin är julgransplundring ­– landet Adventien.

Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

Detta är årets adventsbok från Rabén & Sjögren och vi har haft lite av en tradition att läsa dessa inför jul varje år. Förra året läste vi exempelvis ”Julmysteriet” tillsammans och året innan det hette boken ”Vi måste rädda julen!”. Böckerna innehåller 24 kapitel, alltså ett kapitel att läsa varje dag fram till jul. Boken riktar sig till barn 3-6 år men jag skulle säga att den passar bättre till lite äldre barn. Mina barn är 6 och 8 år och har båda varit mycket intresserade och nyfikna.

När jag frågade min stora vad han tyckte om boken gav han tummen upp och sa specifikt att han gillade att julgranpyntet kom till liv. Han tyckte också att den var julig och Almak var hans favorit bland figurerna. 6-åringen tyckte inte att den var lika spännande som föregående adventsböcker men tyckte att ängeln var fin och det var lite roligt att pyntet levde. Boken påminner mig lite om den gamla julkalendern ”Julens hjältar”.

Illustrationerna i boken är fina, lite speciella och ger mig en känsla av gammaldags. De passar fint till berättelsen och bidrar till stämningen i boken. Berättelsen överlag har en del underliggande, fina budskap som att exempelvis följa sina drömmar och inte ge upp. Boken påminner en del om äldre sagoböcker och är väldigt mysig som vuxen att läsa. Julkänslan finns där, snön och det där riktiga julmyset.

Jag gillar verkligen serien med adventsböcker och att det varje år kommer en ny. Vi kommer absolut att läsa även nästa års bok och ser fram emot den redan!

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Katarina Strömgård
Utgivningsår: 2022
Utläst: 24 december 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:

Tidigare års adventsböcker som vi har läst:
– En klurig jul av Ingelin Angerborn (2018)
– Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem (2019)
– Magisk december av Katarina Genar (2019)
– Vi måste rädda julen! av Ellen Karlsson och Cecilia Heikkilä (2020)
Julmysteriet av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta (2021)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s