Artemis av Andy Weir

Jazz Bashara is a criminal.

Well, sort of. Life on Artemis, the first and only city on the moon, is tough if you’re not a rich tourist or an eccentric billionaire. So smuggling in the occasional harmless bit of contraband barely counts, right? Not when you’ve got debts to pay and your job as a porter barely covers the rent.

Everything changes when Jazz sees the chance to commit the perfect crime, with a reward too lucrative to turn down. But pulling off the impossible is just the start of her problems, as she learns that she’s stepped square into a conspiracy for control of Artemis itself—and that now, her only chance at survival lies in a gambit even riskier than the first.

Precis som så många andra älskade jag Andy Weirs ”The Martian” och när då nyheten kom om att han skulle släppa en ny bok blev jag genast nyfiken. Jag köpte hem den direkt men sedan har den stått i bokhyllan, delvis för att jag har varit rädd att bli besviken tror jag. Min man läste den till slut och tyckte den var sådär och därefter sjönk mina förväntningar en aning men nu var det verkligen dags att ta tag i denna.

Vi får i boken möta Jazz, en kvinna som är bosatt på Artemis sedan 6 års ålder men som föddes i Saudiarabien. Hon hankar sig fram som bud, trots att hon har kompetens inom flera andra områden som betalar bättre. När hon får en möjlighet att tjäna stora pengar är hon inte sen på att säga ja men till vilket pris? Längs vägen får vi även möta Jazzs pappa, och andra människor som hjälper Jazz att ta sig framåt. Hon känns till en början väldigt ensam, och kanske även lite bitter men bit för bit får vi en liten förståelse för detta och det visar sig att Jazz kanske inte är så ensam som hon tror.

Världsbygget kan man absolut inte klaga på. Weir har verkligen skapat något speciellt. Under bokens gång får vi veta en hel del om hur allt hänger ihop och jag tror att jag har fått en ganska klar bild över hur det kan se ut där uppe. Det är mycket kemi och vetenskap inblandat i boken, men det är något jag förväntade mig. Även ”The Martian” var full av dessa begrepp och uträkningar och det har sin charm, även om jag inte lusläser just dessa delar. Det är inget som intresserar mig så värst mycket, men jag tycker heller inte att det tar över eller blir för mycket. Jag förväntar mig att en bok som utspelar sig på månen ska innehålla dessa delar.

Jag ställer mig lite frågande till vissa delar i berättelsen. Jag vill inte gå in för mycket på det med risk för att spoila men ibland kändes saker väldigt ogenomtänkta, och även orealistiska. Jazz hade dessutom ett rykte kring sig som egentligen inte hade någon substans.

Boken är inledningsvis ganska seg och trots att det händer något i boken upplever jag att vi inte tar oss framåt riktigt. Efter ungefär halva boken får den lite mer fart och mot slutet är det faktiskt lite spännande. Tack vare att mannen sänkte mina förväntningar en hel del blir jag inte besviken men denna boken mäter sig inte med ”The Martian”. Den var absolut inte dåligt, men inte heller så bra som jag från början hade hoppats.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Andy Weir
Utgivningsår: 2017
Förlag: Crown
Utläst: 16 februari 2021
Finns hos: Adlibris | The Book Depository

Andra som bloggat om boken:
Zellys Bokhylla | Bokföring enligt Monika | Bokugglor | Boklysten | Lottens Bokblogg

En reaktion till “Artemis av Andy Weir

  1. Håller med om att The Martian var mycket bättre! Sett att han ska komma med en ny på svenska i vår, ser fram emot den :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s