My Contrary Mary av Cynthia Hand, Brodi Ashton och Jodi Meadows

Welcome to Renaissance France, a place of poison and plots, of beauties and beasts, of mice and . . . queens? Mary is the queen of Scotland and the jewel of the French court. Except when she’s a mouse. Yes, reader, Mary is an Eðian (shapeshifter) in a kingdom where Verities rule. It’s a secret that could cost her a head—or a tail.⠀

Luckily, Mary has a confidant in her betrothed, Francis. But after the king meets a suspicious end, things at the gilded court take a treacherous turn. Thrust onto the throne, Mary and Francis are forced to navigate a viper’s nest of conspiracies, traps, and treason. And if Mary’s secret is revealed, heads are bound to roll.

Den här trion har tidigare skrivit en trilogi om olika Janes (My Lady Jane, My Plain Jane, My Calamity Jane) och min upplevelse är att den trilogin började väldigt bra men tyvärr blev sämre med varje bok. Jag var väldigt osäker på om jag skulle fortsätta läsa dessa böcker men när jag hörde att den här handlade om Mary, Queen of Scots kunde jag inte låta bli. Det här är alltså första boken i en ny trilogi men denna gång om ett par kända Marys. Just den här boken utspelar sig dessutom i samma universum som My Lady Jane, vilket var min favorit av de tidigare.

Mary är den absolut mest intressanta karaktären av de i boken och även om jag inte tyckte att jag lärde känna henne så mycket på djupet var det spännande att följa henne, och hennes Marys. Hon är något naiv men det är också en del av det som sätter fart på historien. Även Francis är en favorit och hans öde mot slutet var väldigt spännande att följa, och oväntat. Jag gillade Ari också, mest på grund av allt dryckesskapande men jag tyckte hon växte mycket som person. I större delen av boken följde hon minsta vink från andra och hamnade i trubbel hela tiden men mot slutet tyckte jag att hon hittade sin plats.

Jag tyckte det var lätt att måla upp miljöerna framför sig, slotten i de båda länderna, landsbygden, alla klänningar som ändå beskrevs ganska utförligt, gångarna inne i slotten och så vidare. Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig i slottsmiljö, det är något speciellt med det. Berättelsen flöt på bra och jag gillar författarnas sätt att skriva. Det var lättsamt och underhållande.

Jag hör till de som helt fastnade i TV-serien Reign när den kom så att läsa den här boken kändes verkligen som att komma tillbaka till den världen. I boken är dock allt lite mer uppskruvat, humoristiskt och kryddat. Det känns som ytterligare en bra start på en trilogi och jag ser fram emot nästa Mary-bok som tydligen ska handla om Mary Shelley.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Cynthia Hand, Brodi Ashton och Jodi Meadows
Serie: Mary #1
Utgivningsår: 2021
Förlag: HarperTeen
Utläst: 21 augusti 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s