Öster om Heden

Jag har inte läst något av Viveca Lärn sen jag var barn och då hette hon Sundvall i efternamn. Jag har hört talas om Saltö-böckerna men inte tagit tag i det heller men däremot har jag nu läst ut denna bok, hennes senaste, och dessutom kommit ihåg att skriva ner anteckningar.

Titel: Öster om Heden
Författare: Viveca Lärn
Utgivningsår: 2012
Förlag: Wahlström & Widstrand

Handling:
Boken handlar om bostadsområdet ”Öster om Heden” i Göteborg som en dag vinner på Postkodlotteriet, och därefter utvecklas också en vänskap mellan grannarna som bestämmer sig för att boka en resa till Afrika. Det är åtta stycken mycket olika människor som hör samman på olika sätt och under den här resan får de uppleva både det ena och det andra tillsammans. Relationer sätts på prov, gamla minnen dyker upp till ytan och de har alla olika förhoppningar när de sitter på Landvetter flygplats.

Omdöme:
För det första tycker jag att det är en lite småmysig historia och väldigt modern då de vinner på Postkodlotteriet och åker till Afrika. Jag läser sällan romaner och jag tyckte också det var roligt att läsa om Göteborg, där man känner igen så mycket av det som skrivs. Det fanns däremot en del saker som jag reagerade på, bland annat grannarnas reaktion när de vinner så mycket pengar. Ingen annan än tobakshandlarna verkar ens berörda av det och i så fall framgår det inte alls i boken.

De olika karaktärerna Lärn beskriver är som sagt en salig blandning men deras olika egenskaper stör mig. Axel känns som en riktig tråkgubbe, Margareta är en otroligt naiv tant som verkar ha vuxit fast i 70-talet och för att inte tala om Samantha som författaren verkar vilja få att framstå som förstaklassens slampa som förföljs av en helt besatt man vid namn Martin. Att Martin dessutom är 39 år och pratar om sin mamma och hennes flirt som om han vore 5 år gammal är rent ut sagt löjligt. Relationerna verkar gå extremt fort framåt också, då en av männen friar efter bara några dagar och sen gör de helt plötsligt slut lika snabbt men var de någonsin ens tillsammans?

Hon försöker också få in moderniteter där det inte alls passar sig, t.ex uttrycket ”Stroganoff var inte hans bag”. Hans bag? Och en av kvinnorna köper en OnePiece till sin man i födelsedagspresent men i boken heter det norsk overall. Ja, från min sida är det många frågetecken men jag ger den ändå en tvåa i betyg!

Mitt betyg: 2/5

En reaktion till “Öster om Heden

  1. Jag gillade Saltöböckerna i början men tröttnade lite och har inte läst alla. När jag var liten tyckte jag mycket om ”Vad händer om man vänder på Paris?” och hennes andra ungdomsböcker. Får se om jag ska läsa denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s