Författarintervju: Mats Strandberg

Det är återigen fredag och dags för en ny författarintervju. Här nedan får ni möta Mats Strandberg som är aktuell med skräckromanen Färjan.

strandberg_mats_25
Foto: Henric Lindsten

Du har nyligen kommit ut med boken Färjan. Kan du berätta lite kort om den?
– Det är en skräckroman som utspelar sig på en Finlandsfärja. En plats, tolv timmar. Vi får följa ett antal olika karaktärer, både bland passagerare och personal. Just den här kryssningen har något ondskefullt stigit ombord, och mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden … Om Engelsfors var mitt och Saras kärleksbrev till Buffy så är Färjan mitt kärleksbrev till Stephen King.

Hur har processen sett ut från idé till färdig bok?
– Jag kom på idén när jag var på en 40-årsskiva ombord på en färja. Idén kändes så självklar när den kom. Jag förstod inte varför ingen gjort det förut – inte ens en av alla våra deckare utspelar sig ju på en färja, fast det är den perfekta miljön!
Jag och Sara var mitt i slutarbetet med Nyckeln, och när den var skickad till tryckeriet började jag så smått med research. Det var svårt till en början att hitta vägar in men när jag väl lyckats var det sjukt spännande att få titta in bakom kulisserna på den här miljön. Jag började skriva i början av 2014, och boken var färdigredigerad ett par veckor efter midsommar. Redigerandet brukar ta längre tid än själva skrivandet. Jag har levt dygnet runt med den här boken, haha.

Vad har du fått för bemötande än så länge och hur tacklar du eventuell negativ kritik?
– Än så länge har det varit helt fantastiskt! Jag är så glad! Både folk som älskar skräck och som aldrig läst skräck förut har hört av sig på sociala media. Det är särskilt kul att många gillar karaktären Lo, en tolvårig tjej som har ett väldigt speciellt sätt att prata på, och skriver till mig med ”hennes språk”.
– Om jag skulle få negativ kritik vore det förstås jobbigt – hur jobbigt beror nog på min egen dagsform. Men faktum är att jag är så otroligt stolt över den här boken. Jag har jobbat svinhårt med den, för att göra den så absolut bra som jag förmår att göra den. Det är egentligen det enda jag kan kontrollera.

Om man, som jag, har läst och tyckt om böckerna om Engelsfors men samtidigt läser lika mycket ungdomsböcker som vuxenböcker. Vad kan man då förvänta sig av den här nya boken? Finns det några likheter?
– Självklart är det skillnad på fantasy och skräck, men för mig kändes det inte så stor skillnad på sättet jag närmade mig historierna – det handlar i första hand om karaktärerna. Det är de och deras relationer som är viktigast. Av Engelsfors – och av Sara förstås – lärde jag mig också hur roligt det är att blanda det socialrealistiska och det övernaturliga.

Hur ser dina planer ut framöver? Skriver du på något nytt?
– Jag skriver just nu på en trilogi barnböcker för åldrarna 6-9 år, som också handlar om monster. Men det är förstås en helt annan sorts monster än på Färjan, haha. Serietecknaren Sofia Falkenhem gör illustrationerna, och vi har ett urfint samarbete. Och så förbereder jag nästa skräckroman. Plus lite mer projekt som jag inte kan berätta om nu. Jag önskar att jag kunde klona mig, för allt är så kul.

En reaktion till “Författarintervju: Mats Strandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s