Författarintervju: Sofie Berthet

För bara några veckor sedan debuterade Sofie Berthet med ungdomsromanen Dimensioner. Här berättar hon mer om boken, vad hon har fått för respons på den samt vad planerna för framtiden är.

Foto: Severus Tenenbaum
Foto: Severus Tenenbaum

Din första ungdomsroman har nyligen kommit ut i butikerna, Dimensioner. Kan du berätta lite mer om den?
Dimensioner utspelar sig i Skåne i nutid och är den första delen i den dystopiska Nova-trilogin. 17-åriga Nova tror att hon är som alla andra tills hon träffar Alex och inser att hon har en unik gåva, hon kan ta kontakt med andra dimensioner, det vill säga med andra tidsepoker. Nova faller handlöst för Alex, men han kommer från framtiden och deras kärlek är därför omöjlig.

Varifrån har du fått idén och inspirationen till att skriva boken?
– Jag la märke till att havet stod allt högre på min favoritstrand i Skateholm och jag började fundera över vad som skulle hända om det fortsatte stiga. Vad händer när det når husen närmast stranden? Och husen längre in mot land? Samtidigt såg jag att snödroppar och vintergäck, som när jag var liten blommade lagom till min födelsedag den 19 mars, blommade redan i februari. Och vissa år så tidigt som i januari. Med detta i tankarna skapade jag en framtida värld där bland annat miljöförstöring och klimatförändringar har förändrat livsvillkoren för människorna. Sedan ville jag också skriva en stark kärlekshistoria, en sådan som sitter kvar länge inombords, även efter boken är utläst.

Vad har du fått för respons på boken?
– Bra respons! Läsarna tycker att den är välskriven och spännande. De sveps med av kärlekshistorien mellan Nova och Alex och undrar när nästa bok i trilogin kommer.

Så, när kommer nästa bok?
– Jag har skrivit tvåan och går nu in i redigeringsfasen. Samtidigt börjar jag skriva tredje och sista delen. Tanken är att bok nummer två ska komma ut till nästa sommar eller höst, men datumet är inte spikat än.

Vad är det absolut bästa med att vara författare? Och vad hade du klarat dig utan?
– Att få skapa världar och befolka dem med karaktärer! Jag älskar att låta mig inspireras av sådant som jag upplever eller ser och sedan bygga en värld kring det. Dimensioner är ett exempel på det. Ett annat är när jag efter en väldigt regnig sommar för några år sedan skrev novellen Bortom inomhus som finns med i antologin Maskinblod 3. Jag jobbar ofta på det sättet, låter en känsla få ligga och gro inom mig tills den blir till en del av en värld i en text. Sedan älskar jag själva skrivandet! Känslan av ett bra skrivarpass, när texten nästan flyter fram ur fingrarna av sig själv, är oslagbar. Andra dagar är texten svårare att komma i kontakt med, då är det mer av en utmaning att skriva. Något som jag gärna skulle vilja vara utan när det gäller skrivandet kan jag faktiskt inte komma på. Jag gillar både att skriva och redigera, diskussionerna med min redaktör och det ensamma arbetet på min fiktiva skrivarkammare (en sådan önskar jag ibland att jag hade, men istället skriver jag bäst i köket eller på min skrivardivan i sovrummet). Det som är tungt med att vara författare är att allt tar tid. Det tar tid att skriva 400 sidor och ännu mer tid att redigera dem. Det tar tid innan en bok kommer ut efter att den har blivit antagen. Jag är otålig av mig, så jag skulle önska att allt gick snabbare!

Vad har du för planer framöver?
– Först och främst ska jag som sagt redigera och skriva färdigt Nova-trilogin. Jag ser fram emot att tillbringa mer tid med Alex och Nova! Sedan har jag idéer till andra böcker som jag vill skriva, så jag jobbar lite grand med att strukturera dem.

Slutligen, vilken bok bara måste man ha läst någon gång i livet?
– Åh vilken svår fråga! Jag skulle vilja skriva en hel lista! Men om jag bara måste välja en säger jag just idag Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. Den är poetisk, filosofisk, vacker och sorglig. En fantastisk läsupplevelse!

2 reaktioner till “Författarintervju: Sofie Berthet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s