En smakebit på søndag – Ensam på mars

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Jag läser just nu bland annat Ensam på mars av Andy Weir.

Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever; i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos självironi, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem.

ensam_pa_mars-30409838-frntlMed min längd och vikt behöver jag, även om jag är villig att gå hungrig, ungefär 1500 kalorier om dagen.
Så det är inte ens i närheten.
Vilket betyder att jag inte kan leva för alltid av grödorna. Men jag kan utöka min förväntade livstid. Potatisen kommer att ge mig 76 dagar extra.
Fast potatis växer kontinuerligt, så på de 76 dagarna kan jag odla upp ytterligare 22 000 kalorier i potatisform, som kommer att räcka till ytterligare femton dagar. Efter det vore det rätt poänglöst att fortsätta. Allt som allt skulle potatisodlandet ge mig drygt 90 dagar.
Så nu kommer jag att börja svälta på sol 490 i stället för på sol 400. Det är ju ett framsteg, men varje hopp om att jag ska överleva bygger på att jag klarar mig till sol 1 412, när Ares 4 kommer att landa.
Vilket innebär att jag saknar mat till nästan tusen dagar. Och jag har ingen aning om hur jag ska kunna skaffa den maten.
Fan också.

11 reaktioner till “En smakebit på søndag – Ensam på mars

  1. Svar till C.R.M. Nilsson:

   Det tycker jag absolut att du ska! Jag läste ut den idag och den var riktigt bra!

 1. Min man läser den just nu och han tycker den är väldigt bra, så kanske jag också ska läsa den så småningom, fast jag inte hade tänkt mig det från början. Tack för smakbiten!

  1. Svar till Pirjo Saloniemi:

   Det tycker jag absolut! Jag läste precis ut den och den var riktigt bra. Recension kommer på fredag ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s