Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson och Pia Nordström

Jag har nu läst ut Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson och Pia Nordström och tänkte berätta lite om den här på bloggen. Dels för att det är en bok jag kan rekommendera men också för att den innehåller mycket matnyttig information som de flesta nog hade mått bra av att läsa vare sig man är sockerberoende eller ej, medberoende eller ej.

Den här boken släpptes första gången 2004 och sedan dess har det hänt mycket. Experter och folk i största allmänhet har börjat inse faran med socker, effekterna av sockerberoende och att fetma har blivit en pandemi i världen. Trots detta behövdes tydligen denna boken skrivas. Varför? För även om vi vet hur skadligt det är så ökar försäljningen av godis och annat skräp för varje år. Vad beror det på?

I boken berättar Bitten Jonsson om allt grundläggande kring beroende, socker och dylikt men man får även läsa om flera personer som har insett sitt sockerberoende. Alla är de olika, har olika bakgrund, olika kön och ålder. Det är lite det som Bitten vill få fram – alla är vi olika och unika och samma metoder och råd fungerar inte för alla. Det finns också ett flertal självtester i boken där du kan komma fram till om du skulle behöva prata med någon om ditt eventuella sockerberoende, vilka grupper du tillhör och så vidare.

Bitten pratar mycket om artegen föda och så kallad ”stenålderkost”, vilket är det vi åt för många, många år sedan. Vi har inte levt på spannmål och socker utan det är något som har kommit i modern tid.

Det finns mycket tips och ”aha-upplevelser” i boken och jag tror att den passar som handen i handsken för många. Den hade förmodligen gjort mer intryck på mig om jag hade läst den i december, innan vi tog tag i våra liv. Jag behöver ju inte komma ur sockerträsket längre, jag är redan ute ur det men skulle jag någon gång falla tillbaka kommer jag att plocka upp denna snabbare än kvickt.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Bitten Jonsson och Pia Nordström
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bladh by Bladh
Utläst: 15 mars 2017
Finns hos: Adlibris | Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s