Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant

Körsbärsträden står i full blom, men kriminalinspektör Emma Sköld kan inte glädjas över den annalkande påsken. Sju månader har gått sedan en nära kollega försvann spårlöst före en rättegång. Hon är fast besluten om att hitta honom, död eller levande.

Samtidigt som polisen lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, får Emma ett oförklarligt mord på halsen. En äldre man hittas död på ett ödelagt mentalsjukhus. Men det är när hans identitet framkommer som hon blir besatt av att lösa fallet.

Efter att ha läst ut den föregående boken i den här serien var jag lite trött på superkvinnan Emma Sköld och valde därför att inte hoppa på hennes senaste bok direkt. Nu mot slutet av året kunde jag dock inte låta bli när så många hyllat den.

Jag gillar att Sofie Sarenbrant i sina böcker tar upp lite svårare ämnen eller samhällsfrågor. I den här boken är det framför allt psykiatrireformen och dess konsekvenser som får uppmärksamhet och det gör mig nyfiken för det är sådant som är utanför mitt kunskapsområde. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, när en bok får mig att börja googla är det alltid ett gott tecken. Berättelsen i sin helhet flyter på bra och följer samma stuk som de tidigare i serien. Den är inte alltid helt realistisk men spänningen och mystiken väger upp till det.

Superkvinnan Emma finns såklart med även här och jag förstår absolut inte alla val hon gör. Hon har två barn men ibland undrar jag vad som är viktigast för henne i livet. I den här boken är det hennes kollega Krille som är drivkraften och hon slutar inte hoppas på att hitta honom. Längs vägen dyker pusselbit efter pusselbit upp och vissa delar ger mig verkligen kalla kårar.

Jag gillar boken men det är inte den bästa i serien. Jag läser gärna mer om Emma men jag skulle önska att hon blev mer omhändertagande gällande de som står henne närmast. I många fall tycker jag att hon bara räknar kallt med att få allt serverat och jag har lite svårt för det.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Sofie Sarenbrant
Serie: Emma Sköld #9
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bookmark Förlag
Utläst: 15 november 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Vila i frid (Emma Sköld #1)
– Andra andningen (Emma Sköld #2)
– Visning pågår (Emma Sköld #3)
– Avdelning 73 (Emma Sköld #4)
– Tiggaren (Emma Sköld #5)
– Syndabocken (Emma Sköld #6)
– Skamvrån (Emma Sköld #7)
Mytomanen (Emma Sköld #8)

Andra som bloggat om boken:
Barnboksbloggen | Tofflan |

2 reaktioner till “Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant

  1. Jag har läst de första böckerna om Emma Sköld, och fastnade inte riktigt. Din reflektion om Emma som superkvinna gör mig inte mer sugen, tvärtom, men ditt betyg är bra, så kanske borde jag prova en senare i serien i alla fall.

    1. Ja, jag tycker att de senare delarna har varit ganska bra. Visst, det går lite upp och ner men ge dem ett försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s