Glastronen av Sarah J. Maas (omläsning)

I kungadömet Adarlan – där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand – kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott. Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling – mördare, tjuvar och soldater – blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe. Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda. Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld.

Det var i maj 2016 jag läste den här boken första gången. Verkligen alla pratade om den, älskade den och rekommenderade den. Jag ville såklart veta vad det hela handlade om och med tanke på vad alla andra sagt gick jag in i boken med väldigt höga förväntningar. Fel av mig! Jag blev så besviken och gav endast boken 2/5. Jag hade svårt för karaktärerna och för tempot, något som jag nu efter att ha läst om den inte riktigt förstår.

Denna gången gick jag in i boken med betydligt lägre förväntningar. Jag vet inte om det var det som gjorde det, eller att jag kanske valde boken vid precis rätt tillfälle men jag tyckte verkligen om den. Jag gäspade lite åt kärlekstriangeln men i övrigt tyckte jag att karaktärerna var intressanta. De växte och utvecklades och det är mycket under ytan som jag hoppas att vi kommer att få se i senare böcker, framför allt gällande Chaol.

Jag hade nog önskat att det var lite mer fokus på prövningarna men å andra sidan hade en bok med fokus på känslor, frihet, mysterierna som pågick OCH prövningarna sannolikt blivit otroligt lång. Jag tycker att den är bra som den är och en bra första bok in i serien. Nu ser jag fram emot att grotta ner mig i urdtecken, lönnmördaregenskaper och annat.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Sarah J. Maas
Serie: Glastronen #1
Utgivningsår: 2016
Förlag: Modernista
Utläst: 18 februari 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus | CDON

 

3 reaktioner till “Glastronen av Sarah J. Maas (omläsning)

  1. Jag blev inte heller överförtjust i Glastronen, men blev övertalad att ge serien en chans till så jag har precis läst Midnattskronan. Sitter och slipar på en rec nu, men kan ju säga att jag blev glatt överraskad och är totalt fast i träsket nu. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s