Innan morgonen gryr av Anna Lönnqvist

Cape Cod 1965: Svenskättlingen Audrey bestämmer sig för att fly förväntningarna från sin familj, och den man hon förväntas gifta sig med, och tar ett jobb på en småbarnskoloni i Stockholms skärgård.

Stockholm 2022: Céline Sarri kämpar med att hitta sin riktning i livet. När hon får reda på att hennes farmor, som hon aldrig har träffat, finns i livet och vill ha kontakt ändras hennes tillvaro. Nu kan hon få svar på frågorna om hennes pappa som hennes mamma aldrig velat prata om. Men Célines sökande efter sitt ursprung river upp gamla sår hos alla inblandade.

Spänningar och begravda familjehemligheter från långt tillbaka sänder svallvågor ända in i nutid. Men kan det vara nödvändigt att göra upp med det förflutna en gång för alla? Kanske är allt faktiskt inte för sent?

Inför den här boken hade jag läst ett par böcker av Anna Lönnqvist och de har definitivt gett mig mersmak. Sommaren tycker jag dessutom är den bästa perioden att läsa dessa då de ofta utspelar sig just då.

Den här boken är uppdelad på två olika tidsperioder. Dels får vi följa amerikanskan Audrey under 1960-talet när hon besöker Stockholm och dels handlar det om Céline i nutid. Berättelserna påminner om varandra och visar sig så småningom höra ihop. Audrey är intressant att läsa om eftersom hon som amerikan kommer till Sverige och arbetar. Vi får veta en hel del om hennes familjesituation och det är svårt att inte känna med henne samtidigt som jag försöker förstå hur det var att leva på det viset. Jag tycker om att läsa om hennes relation med Harald och se hur den utvecklar sig, samtidigt som andra bikaraktärer har stor betydelse för handlingen. Céline är också en intressant karaktär som jag tror att många kan känna igen sig i. Hon verkar lite förvirrad i livet och vet inte vad hon vill eller vilket håll hon ska ta, vilket verkar hänga ihop med hennes uppväxt och bristen på en fadersgestalt. Trots att vi som läsare förstår att hennes mamma har gjort det bästa hon har kunnat har det varit något som fattats för henne.

Det är en välskriven feelgood med svärta som dessutom går snabbt att läsa. Det förekommer en del oväntade vändningar i boken som driver boken framåt. Gillar man den typen av böcker kan jag varmt rekommendera Anna Lönnqvist.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Anna Lönnqvist
Utgivningsår: 2022
Förlag: Norstedts
Utläst: 21 juli 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Hyllan |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s