Smakebit på søndag: Skuggjägaren

En smakebit på søndag drivs växelvis av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje söndag väljer vi ut en smakbit ur boken vi läser och delar med oss av det till er andra. Ett smart sätt att få veta vad andra läser och få boktips. Just nu läser jag bland annat ”Skuggjägaren” av Camilla Grebe.

Handling:
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Mannen drar in henne i kyffet, centimeter för centimeter.
Holgers hålögda ansikte och nedkräkta särk försvinner utom synhåll. Märta har inget att sätta emot men behåller greppet om linneduken som följer med in i kyffet, liksom en träslev och några ensamma porslinsskärvor.
Mannen smäller igen dörren, böjer sig ner och tar fram någonting ur sin portfölj. Det skramlar metalliskt.
– Lägg dig på rygg!
När hon inte lyder ger han henne en spark i magen. Den är så hård att hon tappar andan.
Han tar tag i henne. Vräker henne runt och greppar hennes hår med sin fria hand. Sedan dunkar han hennes huvud hårt mot golvet.
Dunk. Dunk. Dunk.
Märta skriker gällt i ordlös skräck.
För första gången den kvällen är hon riktigt rädd – för i det flackande skenet från ljuset ser hon vad han håller i handen.

En reaktion till “Smakebit på søndag: Skuggjägaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s