Julkalendern 2020 – Lucka 20

Idag är det Novellix som står bakom dagens lucka och där hittar vi fyra härliga julnoveller. Bland dessa hittar ni ”Godnatt, herr luffare! & Jul i stallet” av Astrid Lindgren, ”Förlorade sonens återkomst” av Agnes von Krusenstjerna, ”Pälsen, Syndens lön & Kyssen” samt ”Den riktiga jultomten” av Vilhelm Moberg.

Tävlingsregler
– Det är inte bara julafton som närmar sig, utan även nyårsafton. Har ni något bra tips på nyårsmat som ni vill dela med er av? Motivera kort varför detta recept så bra i en kommentar till det här inlägget och glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS STINA POLVI!

36 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 20

 1. På nyårsafton blir det oftast fläskfilé, potatisgratäng, en god sås och sallad till. Och vitlöksbröd går alltid hem. Till förrätt toast Skagen. Till efterrätt en god pannacotta. Det är en perfekt nyårsaftons meny. Man blir mätt och det smakar så gott

 2. -Snittar
  -ungnsrostad kyckling med grönsaker (i en plåt)
  -hemgjord glass med bär
  -krustader till 12-slaget.
  Lätt att variera till både vuxen och barn i smaker, man blir inte pang-mätt utan orkar med och det är enkelt och går att förbereda :)
  Sådant gillar jag .

 3. En buffé av små efterrätter och godis är härligt som avslutning på året. Tex pannacotta, chokladpudding, fruktsallad etc.

 4. En god efterrätt. Katrinplommonkräm med grädde på. Enkelt att göra. Koka hackade katrinplommon till kräm enligt kokbok. man reder den med potatismjöl. Serveras med en klick vispgrädde på i snyggt efterrättsglas. Det bästa är att den hjälper till med matsmältningen.

 5. Mina färäldrar har så många år kört på hummersoppa till förrätt! Och när jag bodde hemma och kom hem från mitt firande på natten var det alltid min nattamat!

 6. Vi brukar köra på plankstek det är både festligt och gott som sås har vi kantarellsås på egenplockade kantareller. Känns så lyxigt

 7. Varmrätt: stekt ankbröst med rödvinssås och potatisgratäng
  Efterrätt: vitchokladmousse

  Två favoriträtter till nyår. Ankbröstet känns lyxigt och smakar gudomligt ihop med en god, väl tillagad sås. Och efterrätten är så bra för den kan förberedas innan.

 8. Förra året blev det en lokalt inköpt hjortfilé, duchessetoppar och rödvinssås, uppskattat och det kändes bra att gynna de lokala strävsamma entreprenörerna!

 9. En gång om året beställer vi en trerätters matkasse tillsammans med två andra par. Allt i hopplockat och det är bara att sätta igång att laga mat tillsammans allihop. vi delar upp oss två o två och sedan sätter vi igång. Vi har roligt, vi får smaka på nya rätter som vi kanske inte har smakat innan. och istället för att gästerna bara sitter o blir servade och värdparet är supertrötta går kvällen snabbt och alla är med

 10. En supergod förrätt är detta recept på västerbottensbakelser:

  https://www.koket.se/bakelse-med-vasterbottensfyllning

  Till huvudrätt förra året åt vi plåtmat – goda rotfrukter och grönsaker samt kryddig korv strösslat med fetaost i ugnen. Serverades med sallad och en kall vitlöksbröd. Mums!

 11. Vi brukar äta Succélåda, en ugnsrätt med curry- och smörkokat ris, sparris och räkor. Ovanpå ett fluffigt täcke av äggvita och majonäs! Receptet har hängt med i familjen sedan 70-talet.

 12. Till förrätt fungerar alltid Skagen toast eller bruschetta. Till varmrätt skulle rostbiff, gräddpotatis, rödvinssås och en god sallad vara utmärkt. Till efterrätt skulle jag nog köra på någon cheesecake. Finns så många olika goda varianter. En annan favorit är morotskaka med lime-basilika mousse.

 13. Grillad vildsvinsfile med ugnsrostad potatis, för att viltkött är helt magiskt gott

 14. Mina cornflakes kokos formar är supergoda och enkla att göra cornflakesen ger krisp och kokosen sötma – recept SMÄLT mörk blockchoklad rör ner cornflakes och kokos i smälta chokladen och lägg en sked av röran i små bullformar och låt kallna så är dom klara att äta

 15. I år blir det en Panacotta med löjrom & västerbottenost, sen oxfilé o potatisgratäng o vi avslutar med en cremebrule.

 16. Min personlig favorit är en räkcocktail som serveras i vinglas. Mycket dill, citron, avocado och andra grönsaker som man tycker om ska serveras till!

 17. Hummersoppa som förrätt och fiskgratäng (lyxig sådan med räkor som är ett måste) blir huvudrätt. Fruktsallad (ev med vispad grädde) får avsluta nyårsmenyn :)

 18. För min del är inte det viktigaste egentligen vad man äter utan att man lagar maten tillsammans. Pajer går att variera i det oändliga efter var och ens smak, så det är en favorit tillsammans med en god sallad och baguetter med smält smör i. Till efterrätt gärna glass med fruktsallad. Enkelt men väldigt gott. Vid tolvslaget serveras förstås bubbel med choklad och olika gotter till. Gärna lite snacks också som jordnötsringar, ostkrokar och chips så är man klockrent hemma. ;)

 19. Det brukar bli nån älgstek och potatisgratäng till varmrätt – nån räkröretoast till förrätt och nått med choklad till efterrätt 😂 rätt basic men alla tre äter det.

 20. Lammkotletter är ju så gott! Tycker man kan nöja sig med en god sallad till och vitlöksbröd.

 21. Till efterrätt: mousserande vin, med eller utan alkohol och sedan en kula citronsorbet i, mums och så enkelt! Precis som det ska vara!

 22. Förra nyårsafton var vi hos svärföräldrarna och hjälptes åt med matlagningen. Kalkon fylld med grönsaker och äpplen. Det blev jättegott! Undrar om det var då desserten blev varma päron med after eight-choklad på. ;-) Enkelt och gott. Inte så mastigt, när julen annars består av mycket tung mat och godis.

 23. Finsk glasstårta till efterrätt, gjord med vit choklad och jordgubbar. Kan göras långt i förväg och plockas fram en halvtimme före servering. Smidigt och så gott! Dekoreras med silverkulor för nyårseffekt :).

 24. I år lagar vi förrätt och efterrätt. Till förrätt blir det paj med spenat och varmrökt lax på en bädd av grönt till de vuxna. Ett recept jag tagit efter min svärmor, pajen kan lagas dagen innan och bara värmas till ljummen, helt fantastisk. Serveras med en god torr champagne. En klassisk ost och skinkpaj med enkel sallad till de mindre med rosa bubblig i glasen. Till efterrätt blir det en pannacotta med smak av pinacolada, helt fantastisk, till de vuxna marineras frukten i rom och till barnen färsk annans, mynta och passionsfrukt. Perfekt mat som förbereds dagen innan och vi får tid till att umgås.

 25. Förra året gjorde jag ugnsbakad tomat med brie, pesto, rödlök & balsamvinäger till förrätt som blev väldigt poppis, så den blir det i år igen! Till varmrätt blir det nog inbakad quorn med rödvinssås och rostade grönsaker. Efterrätt- gino! Och sen självklart den obligatoriska löjromssnitten vid tolvslaget med ett glas bubbel :)

 26. Två år i rad har vi gjort Ahlgrens bilar-pannacotta. Så gott. Och väldigt fint med de tre olika lagren som uppstår. Den tar dock tid att göra eftersom varje lager måste stelna innan nästa görs. Men det är få ingredienser, grädde och Ahlgrens bilar, vilket gör den ändå enkel att göra. Får se om vi äter den kör oxå som efterrätt eller om vi hittar på något annat.

 27. Räkor i avokado, kryddat med chili och citron! Gott, snabbt och enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s