Julkalendern 2020 – Lucka 22

I dagens lucka är temat spänning och krim. Lind & Co sponsrar nämligen med ett exemplar av ”Rotvälta” av Tove Alsterdal samt ett exemplar av ”Kalla spår” av Matt Goldman.

Om ”Rotvälta”:
Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.

Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv. Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

Om ”Kalla spår”:
Det är vinter i Minnesota: kallt, blåsigt och ohyggligt mycket snö. Privatdetektiven och före detta polismannen Nils Shapiro ägnar större delen av sin vakna tid åt att jobba, respektive försöka komma över sitt havererade äktenskap. En dag hör den före detta poliskollegan Anders Ellegaard av sig och ber om hjälp. En kvinna har hittats mördad i sitt hem och hennes kropp är täckt av innehållet från hundratals dammsugarpåsar, vilket effektivt omintetgör polisens möjligheter att säkra spår efter förövaren. Kanske är det här det perfekta mordet?

Polisutredningen går trögt. Nils Shapiro gräver sig envetet allt djupare ner i fallet, med hjälp av lika mycket skarpsinne som cynism. Men när han börjar få fram information om offrets bakgrund dyker plötsligt FBI upp och kräver att han omedelbart avslutar sitt uppdrag.

Shapiro och Ellegaard tvingas nu gå helt utanför alla officiella kanaler, vilket inte bara gör det hela svårare, utan också mycket farligare. Vad är det egentligen som har hänt – och varför lägger sig FBI i utredningen?

Tävlingsregler
– Vad är det viktigaste på julbordet enligt dig? Motivera kort ditt svar i en kommentar till det här inlägget och glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS ANNA!

53 reaktioner till “Julkalendern 2020 – Lucka 22

 1. För vår familj är det nog min mans köttbullar – de är gjorda med lika delar kärlek och julmagi , det vet vi alla <3

 2. Julskinkan och rödbetssalladen.
  Dessa passar perfekt ihop och är lila gott att äta bara det eller ha på en macka. Då passar det lockar bra med hårt som mjukt bröd.

 3. Julskinka. Det är så gott och är ett måste på julbordet. Speciellt min mammas goda julskinka.

 4. Utan tvekan lutfisken. Skulle nästan kunna avstå från allt det andra goda faktiskt bara jag fick äta lutfisk med potatis och vitsås. Farmor lägger stor vikt vid att lägga lutfisken i blöt på Anna-dagen den 9 december enligt gammal tradition. Hon har lärt mig hur man ska göra och jag kommer definitivt aldrig att ge avkall på den livsviktiga proceduren.

 5. Den gravade laxen! Och den känns extra viktigt då jag under de två senaste jularna inte kunnat äta det när vi varit på julbord på grund av graviditeter. Men till julafton gick det iallafall förra året då lillan kom 9 december

 6. Enligt mig så är det viktigaste på det svenska julbordet Janssons, det är rätten jag inte kan leva utan. På det danska är det fläsksteken, kronjuvelen på julbordet ju.

 7. Det viktigaste på julbordet är sällskapet, dvs de som sitter runt bordet. I år blir det annorlunda:(

 8. Det viktigaste vid julbordet är min familj, utan dem är julen sig inte lik. Eftersom bara min familj består av 6 personer så får vi träffas i omgångar detta år. Först mormor och morfar sen farmor och farfar. Svåger med dotter på uppesittarkvällen och syster med dotter på annan dag Jul. Annars är stämningen det viktigaste inte någon speciell mat.

 9. Vörtbrödet älskar det så klar hembakat brukar då ta en smörgås med köttbullar och en med en redig skinkbit så utan vörtbrödet är det inget perfekt julbord för mig

 10. Ja det är ju klart Jansson som är viktig här.
  Men måste nog smyga med chokladpudding med mandariner och grädde med som man glatt tar till Kalle Anka när man sjunker ner i soffan sådär lagom mätt och belåten

 11. Familjen! Att få ha sina söner hemma igen som livar upp huset. Och så katten som snusar under julgranen!

 12. Julskinkan och naturligtvis även Janssons Frestelse. Utan dessa två ingen julkänsla för mig.

 13. Det viktigaste är att vara tillsammans, ha trevligt och äta gott. Som t.ex. hembakat bröd med julskinka och senap, och lite Janssons frestelse. :-)

 14. Det viktigaste (ätbara) på julbordet för mig är vegetarisk Janssons frestelse – mums! Vilket härligt bokpaket, Matt Goldman är en nyhet för mig medan Tove Alsterdal är en gammal favorit!

 15. Julskinkan som vi alltid lägger i saltlake 10/12, för att sedan njuta av den underbara doften när den tillagas och sedan avnjutes tillsammans med hemlagad senap, och vårt grova julbröd som vi bakar speciellt till den. //

 16. Kalvsylta är så gott till rödkålen potatisen och julvörten och till det en alkoholfri julöl

 17. Jag älskar risgrynsgröten med kanel och socker hemmakokt med grädde istället för mjölk

 18. Jag är från Småland så måsta säga syltan i alla dess former. Dessutom ett måste eftersom jag bara äter den till jul.

 19. Herregud, uppvuxen i Kramfors och Ångermanland som man är, är ju en av böckerna ett måste! Nåväl; det är mycket som är viktigt på julbordet, men viktigast av allt är nog apelsinsalladen och grönkålscevichen. Julmaten blir så olidligt tung annars…

 20. Det viktigaste är den hemmagjorda sillen från min mormors recept samt Janssons frestelse 😍❤🙏

 21. Hemgjorda köttbullar & janssons är det allra viktigaste som får mig att få riktiga julkänslor :)

 22. Sillen är nog det allra viktigaste. Men den gräddstuvade grönkålen kommer inte långt efter.

 23. Janssons frestelse som min käre man tillagar, julskinkan förstås, grönkål och vår julsallad med kinakål, apelsin, äpple, granatäpple och valnötter.

 24. Svårt att välja men det viktigaste är julskinkan med mitt hemmagjorda äpplemos. Så gott och ingen jul utan det :)

 25. Hemgjorda köttbullar, en omgång med vitlök och en omgång med enbär. Mums!

 26. Varmrökt lax med romsås!! Mums!
  Nu hoppas jag på tur efter ett väldigt tävlande i december!

 27. Det är sillarna! Och inte sådana sorter man köper färdiga utan de vi själva har lagt in med mycket fantasi och nyfikenhet. Det blir alltid någon som gör stormsuccé!

 28. Hemmagjorda köttbullar, vi rullar dom tillsammans hela familjen så dom känns extra goda och speciella där på julbordet 😍

 29. Sallader/gröna tillbehör är det viktigaste för mig. Julmat är egentligen för”stabbigt” för min smak men med lite grönt lättas det upp och så ser det mycket läckrare ut också.

 30. Rödbetssalladen!
  Älskar den och ingen jul utan rödbetssallad. Så gott till allt på julbordet! 🙌🏻🌟

 31. Får man svara ”dukningen”? 🤪 Den intresserar mig nästan mer än maten, men annars är köttbullar ett måste 😋

 32. Det viktigaste på julbordet för mig är helt klart min pappas hemmagjorda köttbullar. Han tillagar alltid två olika varianter varje år, och ibland brukar han överraska med en ny smakkombination på en tredje. Vi äter inte hans köttbullar till vardags vilket gör de extra speciella då de bara äts 2 gånger/år (jul/påsk).

  Kram Sanna

 33. Julskinkan! Inte för att jag ens är särskilt förtjust i den, men fattas den är det liksom inte riktigt jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s