En bättre människa av Eli Åhman Owetz

Kicki stortrivs med sitt nya liv som byn Söderbergas frissa. Hennes hus har neonskylt, en gammaldags frisersalong och en rosa walk-in closet. Hon är den glada singeln som gärna träffar män och ofta blir förälskad – tills det blir tal om att flytta ihop, för Kicki tänker aldrig ge upp sitt ensamliv. När hon än en gång väljer en helg med väninnorna framför att hälsa på sin mamma får Kicki höra av mamman att hon lever ett egoistiskt liv.

Bara dagar senare går modern oväntat bort utan att Kicki hinner ta farväl. Sorgen och skuldkänslorna får Kicki att fatta ett beslut. På inbjudningskorten till sin kommande födelsedagsfest skriver hon att hon bara önskar sig två saker:
1. Ett riktigt gott italienskt rödvin
2. Tips på hur hon kan göra världen bättre

Måndagen efter festen tar hon sig an uppgiften. Och inga män kommer över tröskeln innan hon blivit en bättre människa. Då dyker grävmaskinisten Nicke upp och vill hyra gästrummet.

Jag har läst några böcker av Eli Åhman Owetz tidigare och har tyckt om dem. De är lättsamma och bra sommarläsning och skrapar man dessutom på ytan finns det alltid något där under. Detta är en del i Söderbergasviten. Böckerna kretsar alla kring Söderberga och vissa karaktärer är återkommande men mer än så är det egentligen inte så därför går det alldeles utmärkt att läsa böckerna fristående.

Författaren är väldigt duktig på att skildra livet på landsbygden på olika sätt. Jag kommer själv från ett mindre samhälle där alla känner alla och jag får samma känsla här. Den viktiga trefikan exempelvis och skvallret som går så fort något händer. Jag kan inte riktigt identifiera mig med huvudpersonen Kicki men det beror mest på att hon är äldre än mig och lever ett helt annat liv. Hon förändras dock mycket under berättelsens gång och det märks inte minst när hon träffar Nicke och den relation de får. Jag tycker att hon får en lite orättvis stämpel som egoistisk av sin mamma och mammans nya man. De är inte så mycket bättre själva faktiskt..

Slutet är något annorlunda mot många andra och det är uppfriskande. Jag tror dock inte att denna kommer att finnas i mitt minne någon längre stund. Däremot uppskattar jag den och känner mig inte färdig med Söderberga.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Eli Åhman Owetz
Utgivningsår: 2021
Förlag: HarperCollins Nordic
Utläst: 6 augusti 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Frölids Bokhylla | Bokbesatt | Enligt O | Systrarnaboktokiga |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s