Dalskuggan av Viveca Sten

Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret har inga kända fiender och Årepolisen står rådlös. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat men hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet.

Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv.

När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar om att överleva – till varje pris.

Det var ett tag sedan jag läste den första delen i den här serien men det var inga problem för mig att komma in i den här. Vi fick några tillbakablickar eller upplysningar längs vägen som boostade minnet lite och samtidigt hänger inte historien på det som var i förra boken – även om det såklart ger något att ha läst serien i ordning.

Jag gillade Hanna och Daniel redan i förra boken. Med tanke på vad de båda hade varit med om upplevde jag dem som mänskliga. Daniel brottas verkligen med hur man kombinerar yrket med familjelivet men jag tycker inte riktigt att han behandlas rättvist. Hanna och Daniel fördjupar i alla fall sin relation ytterligare i den här boken och det ska bli spännande att se vart det leder.

En stor del av boken behandlar den närmsta sektliknande miljön hos ”Livets ljus” med medlemmar. Kvinnor är inte värda mer än att stå vid spisen och det känns som att vi skickades bakåt många, många år. Det beskrivs på ett väldigt bra sätt och det kryper i kroppen när jag läser om Rebecka och den hjärntvättning det faktiskt handlar om.

Viveca Sten beskriver för övrigt miljöerna i Åretrakten på ett mystiskt och tilldragande sätt. Man kan riktigt känna det där ensliga, kylan och allt runt omkring under tiden man läser. Att förlägga mordhistorier där påminner lite om Åsa Larssons böcker och jag gillar det. Det är ett bra tempo i boken och den är relativt lättläst. Vi drivs hela tiden framåt av de olika ledtrådar som pytsas ut. Det är spännande hela vägen och berättelsen fångar mig snabbt.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Viveca Sten
Serie: Åremorden #2
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 26 september 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
Offermakaren (Åremorden #1)

Andra som bloggat om boken:
Hyllan | Mias bokhörna | Bims Blogg | Läsa & Lyssna |

En reaktion till “Dalskuggan av Viveca Sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s